Zaev: Bugarska ne zahteva promenu Ustava

Zaev: Bugarska ne zahteva promenu Ustava

„Bugarska ne traži da Severna Makedonija promeni svoj Ustav, a rešenje nije potpisivanje novog sporazuma. Već imamo sporazum i moramo da rešimo pitanja putem zajedničkih odbora”, rekao je danas premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, odgovarajući na pitanje da li se razmatra novi sporazum između Severne Makedonije i Bugarske i da li je Sofija zatražila da se donesu ustavni amandmani.

„Već imamo dogovor. To je Sporazum o prijateljstvu i dobrosusedstvu sa Bugarskom. Ovim sporazumom rešavaju se istorijska poglavlja koja bi trebalo da budu deo našeg zajedničkog nasleđa kroz koje ćemo graditi svoje prijateljstvo, a to je deo naše zajedničke istorije. Sporazum je potpisan na makedonskom i bugarskom jeziku; govorimo o obe nacije. Naš makedonski jezik i makedonski narod su registrovani u UN i priznaje ih ceo svet, s obzirom na činjenicu da još uvek postoji dilema u narativu našeg prijatelja Bugarske da „mi prepoznajemo stvarnost postojanja makedonskog jezika i makedonskog naroda”. Čekam korak napred i izraz velikog prijateljstva; bugarski narod to oseća prema makedonskom narodu, makedonski narod to oseća i prema bugarskom narodu. Očekujem jasnu i nedvosmislenu izjavu koja će potvrditi naš makedonski jezik i makedonski narod. Nema razloga, niti države priznaju identitet, niti se od njih traži da priznaju identitet“, rekao je Zaev.

Premijer Severne Makedonije najavio je da će se razgovori Zajedničkog odbora za istorijska pitanja nastaviti u narednom periodu, podstičući da oni nastave pojačanom dinamikom. Naglasio je da je „pravo i obaveza Zajedničkog komiteta Severne Makedonije i Bugarske da donosi rešenja o istorijskim poglavljima i istorijskim ličnostima, zbog odredbi sporazuma da ih zajedno proslavljamo i jačamo prijateljstvo dve zemlje“.

„Još jednom pozdravljam rad Komisije, domišljatost i uzajamno razumevanje i verujem da će se naći rešenja za pitanja poput Gocea Delčeva i svih ostalih koja se nameću. U jednoj godini imali smo rešenja za pet istorijskih ličnosti, u tri istorijska perioda i to samo po sebi predstavlja potvrdu da nastavljamo da rešavamo pitanja, upravo u duhu prijateljstva, saradnje i jačanja dobrosusedskih odnosa dve države. Drugi deo odnosi se na odluku Bugarske, koja je država članica EU, i svih država članica EU, pod vođstvom nemačkog predsedavanja o prvoj međuvladinoj konferenciji u decembru“, rekao je premijer.

Izrazio je uverenje da će Bugarska, koja je do sada bila snažna podrška evroatlantskim integracijama Severne Makedonije, i dalje biti najveća podrška u budućnosti, jer, kako je rekao, u svim svojim izjavama bugarska strana to potvrđuje.

„Mislim da će se to dogoditi u decembru, ali ako se to ne dogodi, moramo znati da je od nas zatraženo nešto o čemu ne možemo ni da razgovaramo, ni da prihvatimo“, rekao je Zaev i dodao da je odlučan da ostavi prostora za raspravu u odborima.

Ponovio je da je identitet emocija i pravo na samoopredeljenje, što svakako ima veliku evropsku vrednost.

„Očekujem da će bugarski narod preko svih svojih predstavnika pružiti jasnu potvrdu postojanja makedonskog jezika i makedonskog naroda, jer će to učiniti prijatelji, braća. I to nikada ne bi trebalo dovoditi u pitanje. U stvari, kako čujem u izjavama i Borisova i drugih, oni prihvataju stvarnost postojanja makedonskog naroda i makedonskog jezika i žele logično da razgovaraju o istoriji, zajedničkom delu istorije, posebnom delu istorije, ali verujem da će se rešenja naći u duhu prijateljstva“, ponovio je Zaev.

Povodom zahteva lidera VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog za sastanak političkih lidera zbog zahteva Bugarske, Zaev je rekao da takav sastanak nije potreban, dodajući da će to samo odložiti proces evropskih integracija za Severnu Makedoniju.

Zoran Zaev naglasio je da Mickoski do sada nije imao mišljenje, niti je žurio sa nečim odgovornim da pomogne istorijskoj platformi zemlje, niti, kako je rekao, sada može da vidi nešto toliko neophodno što će pomoći ovom procesu. / ibna