Zaev – Džaferović: Severna Makedonija i Bosnai Hercegovina dele zajedničku prošlost i posvećenost budućnosti

Zaev – Džaferović: Severna Makedonija i Bosnai Hercegovina dele zajedničku prošlost i posvećenost budućnosti

Premijer Republike Severne Makedonije Zoran Zaev primio je danas delegaciju Predsedništva Bosne i Hercegovine, predvođenu članom Predsjedništva Šefikom Džaferovićem, koja se nalazi u jednodnevnoj radnoj poseti.

Premijer Zaev je na sastanku izrazio iskreno zadovoljstvo što dočekuje delegaciju iz Bosne i Hercegovine i naglasio da je poseta člana Predsedništva te zemlje Šefika Džaferovića rezultat kontinuiteta i izuzetno pozitivnih i tradicionalno bliskih odnosa dve zemlje.

Zaev i Džaferović su na sastanku naglasili da dve zemlje imaju zajedničke interese i vrednosti, poput interesa za članstva u NATO -u i EU, te je s tim u vezi premijer Zaev naglasio da je Severna Makedonija spremna podeliti s Bosnom i Hercegovinom iskustvo procesa pristupanja za punopravno članstvo u Severnoatlantskoj alijansi.

Premijer Zaev je naglasio da je posebno značajno što se ova poseta održava danas, na Svetski dan Bosanaca, te obavestio člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Džaferovića da „je došlo posljednje faze izgradnje mosta „Cvijet Srebrenice” i simbolično i realno povezuje dva naselja u Severnoj Makedoniji, u kojima naši sunarodnici iz bosanske zajednice žive uglavnom zajedno sa pripadnicima drugih zajednica – makedonske, albanske, ali i ostalih zajednica”.

Na sastanku je naglašeno da obe zemlje prepoznaju snažan potencijal za jačanje ekonomske saradnje i izrazile su spremnost za nastavak priprema za uspostavljanje vazdušne veze između Sarajeva i Skoplja, koja je obustavljena zbog pandemije i za koju se očekuje da će poboljšati komunikaciju između dve zemlje.

Zaev i Džaferović složili su se na sastanku da Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina imaju vrlo bliske veze iz prošlosti i da dele zajednička opredelenja za zajedničku budućnost. / ibna