Zaev: EU da ubrza proces proširenja jer u suprotnom će ohrabriti protivnike jedinstva i evropskih vrednosti

Zaev: EU da ubrza proces proširenja jer u suprotnom će ohrabriti protivnike jedinstva i evropskih vrednosti

Premijer Republike Severne Makedonije Zoran Zaev sastao se sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, koja boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Severnoj Makedoniji.

Zoran Zaev primio je predsednicu Evropske komisije u pratnji šefa Delegacije EU u Severnoj Makedoniji, ambasadora Davida Geera, nakon čega je održan bilateralni sastanak na kome su učestvovali potpredsednik Vlade nadležan za evropske poslove Nikola Dimitrov, ministar spoljnih poslova Bujar Osmani i ministarka odbrane Radmila Šekerinska.

Premijer Severne Makedonije i predsednica Evropske komisije posetili su Omladinski kulturni centar u Skoplju, koji je obnovljen sredstvima Evropske unije, i imali uvida u izveštaj o prednostima Garancije za mlade, projekta koji se u Severnoj Makedoniji sprovodi kao jedinoj zemlji van EU, a koja je obuhvatila 60.000 mladih ljudi u cilju smanjenja nezaposlenosti u ovoj populaciji.

Tokom posete, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je isporuku prve tranše od 2,6 miliona evra, od ukupno 15 miliona evra, za budžetsku podršku zemlji za obrazovanje mladih i politike zapošljavanja.

Na konferenciji za novinare održanoj na kraju jednodnevne posete predsednice EU Ursule von der Leyen, premijer Zaev je naglasio da Republika Severna Makedonija ostaje čvrsto privržena kursu EU.

„Preduzeli smo sve potrebne korake i reforme i preduzećemo dodatne prihvatljive kako bismo deblokirali proširenje EU. Nadamo se da će zemlje članice EU sprovesti deklaraciju Brda kod Kranja slovenačkog predsedavanja da ostaju privržene proširenju EU sa zemljama Zapadnog Balkana“, rekao je premijer Zaev.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, na konferenciji za novinare, pohvalila je napore Severne Makedonije za reforme vezane za EU.

„Postigli ste ogroman napredak i doneli hrabre odluke. Vi ste svoje obavili i sada EU mora da obavi svoj deo. Budućnost Severne Makedonije biće evropska. Evropska komisija je čvrsta u ovoj odluci“, rekla je predsednica Evropske komisije na konferenciji za novinare kojom je završila jednodnevnu posetu našoj zemlji. / ibna