Zaev: EU ima moralnu obavezu prema Severnoj Makedoniji

Zaev: EU ima moralnu obavezu prema Severnoj Makedoniji

Sve zemlje EU slažu se da je Severna Makedonija ispunila ono što se od nje tražilo i da Unija sada ima moralnu obavezu da ispuni ono što je obećala, rekao je premijer Zoran Zaev danas na Evropskom forumu Alpbach, na kojem se ove godine razgovara o tri teme: „Obezbeđivanje evropske budućnosti“, „Finansiranje evropske budućnosti“ i „Klimatske promene“, navodi se u saopštenju Vlade Severne Makedonije.

Putem telekonferencije Zaev je učestvovao na panelu „Izgledi Severne Makedonije“ zajedno sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i Zapadnim Balkanom Miroslavom Lajčakom.

U uvodnom izlaganju Zaev je naglasio da je pristupanje zemlje EU jedina perspektiva i bez alternative, uprkos razočarenju zbog veta Bugarske u procesu evropskih integracija.

„Potpuno smo posvećeni ovom procesu jer se vodimo evropskim vrednostima koje su ujedno i naše vrednosti i koje sa svim politikama koje provodimo postižu evropeizaciju i to je naš najjači motiv. Cilj Republike Severne Makedonije nije članstvo, već postizanje standarda i primena ovih standarda u svim sektorima našeg društva“, rekao je Zaev.

Da je zemlja na dobrom putu i ​​da ispunjava sve kriterijume, dodao je Zaev, potvrđeno je odlukom i preporukom Evropske komisije Evropskom savetu 20. marta 2020., koju su podržale sve države članice EU, za prvu međuvladinu konferenciju sa Severnom Makedonijom, čiju je organizaciju kasnije blokirala Republika Bugarska.

„EU ima moralnu obavezu prema Severnoj Makedoniji. Sve reforme u zemlji su sprovedene ili su u toku, sa susedima smo rešili pitanja koja su bila otvorena nekoliko decenija, poput Prespanskog sporazuma sa Grčkom ili Sporazuma o dobrosusedstvu i prijateljstvu sa Bugarskom. Severna Makedonija je uspešan model funkcionalne multinacionalne zajednice i lider u regionalnoj saradnji, a ulaskom u NATO postali smo faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu“, rekao je Zaev.

Među pitanjima koja su postavljena na Forumu, posebna pažnja posvećena je inicijativi Otvoreni Balkan, za koju je Zaev naglasio da nije alternativa članstvu u EU, već proces koji ubrzava proces evropskih integracija u regionu, povezujući na taj način Zapadni Balkan sa vlastima EU i daje ogroman doprinos jačanju prijateljstva i saradnje./ ibna