Zaev: Goce Delčev je makedonski revoucionar

Zaev: Goce Delčev je makedonski revoucionar

Na pitanje novinara da li lično veruje da je Goce Delčev Makedonac ili Bugarin, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je nakon sastanka sa ambasadorom EU Davidom Geerom u sredu, rekao da je Goce Delchev makedonski revolucionar, ali je takođe činjenica da ga Bugarska i Bugari ga smatraju bugarskim revolucionarom.

„Goce Delčev je makedonski revolucionar, ali takođe je činjenica da ga Bugarska i Bugari takođe smatraju bugarskim revolucionarom. Činjenica je da imamo svoj grad koji se zove Delčevo, u Bugarskoj postoji grad Goce Delčev, imamo spomenike u Severnoj Makedoniji i Bugarskoj. Zajedno sa premijerom Borisovim odali smo počast pred spomenikom Goče Delčevu u Blagoevgradu, ali takođe smo odali počast i na grobu Goce Delčeva ovde u Skoplju, a to je stvarnost i to su činjenice“, rekao je Zaev.

Ponovio je stav da kroz istorijske ličnosti dve države i dva naroda moraju pronaći osnovu za izgradnju još većeg prijateljstva i saradnje i da nije dobro za evropsku budućnost Balkana i regiona Jugoistočne Evrope da izbegava istorijske događaje i da ih se gura „pod tepih“.

„Zbog toga imamo sporazume o saradnji i dobrosusedstvu, kako bismo u budućnosti mogli da rešimo ova pitanja koja bi trebalo da nas ujedine, a koja će se na našu zajedničku istoriju odnositi kao na nešto što je bilo sveto za građane koji su tada živeli, posebno na kraju 19. i početku 20. veka, kada su se ovde revolucionari borili za socijalna prava, za slobodu“, rekao je Zaev.

Najavio je da čekuje da njegova prva zvanična poseta premijera nove vlade bude poseta Bugarskoj, gde će sa premijerom Bojkom Borisovim razgovarati o Goceu Delčevu. Zaev očekuje da će poseta biti pre zakazanog Berlinskog procesa 10. novembra, kojim će predsedavati Severna Makedonija i Bugarska.

„Očekujemo sastanak najkasnije do 10. novembra. Naravno, želim da posetim Republiku Bugarsku i to će biti moja prva zvanična poseta kao premijera, jer zaista imamo mnogo pitanja za razgovore, a to je upravo pitanje za ovo sledeće istorijsko poglavlje, Goce Delčev kao istorijska ličnost i ovaj istorijski period. Očekuje se da će se Berlinski proces, čiji je domaćin Bugarska, održati 10. i 11. novembra u Sofiji. Očekujemo da ćemo ovih dana dobiti komentare iz Bugarske kako bismo mogli da razgovaramo o pripremi Berlinskog procesa, naravno i o ovom otvorenom pitanju,” rekao je Zaev.

Takođe je primetio da je dobro što Zajednički odbor za istorijska i obrazovna pitanja radi na pronalaženju zajedničkog rešenja, izražavajući uverenje da će ponuditi opcije i inicijative za rešavanje problema.

„Generalno, naša očekivanja su da se što pre sastanemo kako bismo pronašli rešenja za ovo pitanje, pripremili ga i bili zaista odlični u organizaciji Berlinskog procesa. Kažem izuzetno u konstelaciji tekuće krize COVID-19, ali naravno očekujem da će se prva međuvladina konferencija održati do kraja godine,“ rekao je Zaev. / ibna