Zaev i Cipras se sastali u Ohridu

Zaev i Cipras se sastali u Ohridu

Predsednik SIRIZA – Naprednog saveza Aleksis Cipras sastao se sa premijerom Severne Makedonije, Zoranom Zaevom, tokom boravka u Ohridu gde će učestvovati na prvom Prespa forumu za dijalog, koji se održava danas i sutra.

Tokom sastanka Cipras je, kako se saznaje, navodno naglasio Zaevu važnost verne primene Prespanskog sporazuma, posebno u pogledu javnih entiteta i školskih udžbenika, te zatražio da Zaev pokrene korake u tom pravcu.

Ciprasov zahtev za vernu primenu Sporazuma usledio je nakon problema koji je nastao sa znakom Fudbalskog saveza Makedonije, koji se našao na dresovima nacionalnog tima Severne Makedonije.

Sa svoje strane, Zaev je istakao Ciprasu da će promene biti pokrenute u narednom periodu a posebno u vezi udruženja i saveza koji još nisu promenili ime ali i da su promene kod nekih drugih saveza i udruženja već završene. Pored toga, naglasio je da će uskoro biti štampan i distribuisan novi pasoš na kojem će se naći novo, ustavno ime – Republika Severna Makedonija. Dodao je da će njegov pasoš biti gotov u ponedeljak./ibna