Zaev-Mogherini: Napredak zemlje je pozdravljen, nastaviti reforme

Zaev-Mogherini: Napredak zemlje je pozdravljen, nastaviti reforme

Značajni napredak koji je postignut u reformskom programu u Republici Severnoj Makedoniji pozdravljen je i zemlja je ohrabrena da nastavi sa provođenjem reformi do juna, posebno u oblastima koje je Savet odredio u junu 2018. godine, zaključili su danas na sastanku u Briselu premijer Zoran Zaev i šefica EU za spoljnu politiku Federica Mogerini.

Premijer Severne Makedonije Zaev na sastanku, kojem su prisustvovali i zamenici premijera Bujar Osmani i Radmila Šekerinska, kao i ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, zahvalili su se na održavanju sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje (SA) u ovako značajnom periodu za Republiku Severnu Makedoniju. Savet SA je pozdravio dostignuća Prespanskog sporazuma i njegovu punu implementaciju, koji su već opipljivi za sve strane. Na sastanku se razgovaralo i o predstojećim predsedničkim izborima, saopštavaju vladine novinske službe.

Učesnici današnjeg sastanka u Briselu složili su se da je uspešno provođenje poštenih, demokratskih i slobodnih predsedničkih izbora ključni prioritet za Vladu Republike Severne Makedonije. Istaknuto je da svi očekuju konstruktivan pristup i učešće opozicije na predstojećim izborima, kao i u reformskim procesima.

Petnaesti sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između Republike Severne Makedonije i Evropske unije (Savet SA) održan je u utorak u Briselu. Sastankom je predsedavao premijer Zoran Zaev, koji je predvodio delegaciju Republike Severne Makedonije. Kopredsedavajuća na sastanku, visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Komisije, Federika Mogerini, rekla je da je prvi preliminarni test dinamike programa reformi uključio obaveštajne službe, javna uprava i pravosuđe. /ibna