Zaev najavljuje investicioni ciklus od pet milijardi evra, reakcije opozicije

Zaev najavljuje investicioni ciklus od pet milijardi evra, reakcije opozicije

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev najavio je investicioni ciklus od oko pet milijardi evra.

„Jedna milijarda za puteve, milijarda za železnicu, milijarda za energetiku, novi Klinički centar, ulaganja u poljoprivredu i ruralni razvoj, nova postrojenja za prečišćavanje, regionalna postrojenja za prikupljanje i prečišćavanje otpada, kanalizacioni i vodovodni sistemi, škole i vrtići … pravi projekti za stvarne potrebe svih građana. Naša zemlja je na dobrom putu,“ rekao je Zaev u video poruci na svom facebook profilu.

Ali, predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski upozorava da će investicioni paket od pet milijardi evra koji je najavio premijer Zoran Zaev, biti najveća krađa u novijoj istoriji Makedonije. Mickoski je već upozorio da Zaev namerno sporo investira u infrastrukturu kako bi imao više novca na početku 2020. kada bi izborna kampanja trebala biti u punom jeku.

„Zoran Zaev će uskoro objaviti investicije u vrednosti od pet milijardi EUR bez ponude plana ili strategije. Isti Zoran Zaev koji je obećao 500 kilometara novih autoputeva, prosečnu platu od 500 evra i 5% godišnjeg rasta BDP-a. Ko je obećao da će se boriti protiv korupcije i sada ugura zemlju dublje u nju,“ rekao je Mickoski.

Bivši ministar finansija Xhevdet Hajredini kaže da se radi o nerealnom obećanju i propagandnim ciljevima. „Sećate se da su slična obećanja dali bivši premijeri, Vasil Tupurkovski i Nikola Gruevski, nakon izglasavanja nezavisnosti zemlje,“ rekao je Hajredini. Ova obećanja dolaze u vreme kada se sada održavaju rasprave o prevremenim izborima./ibna