Zaev: “Nastavljamo da gradimo prijateljske veze sa Bugarskom, o makedonskom jeziku i identitetu se ne može pregovarati”

Zaev: “Nastavljamo da gradimo prijateljske veze sa Bugarskom, o makedonskom jeziku i identitetu se ne može pregovarati”

„Nastavljamo da gradimo prijateljske odnose sa Bugarskom, jer nam je potrebno rešenje. Zato što moramo da idemo u EU i postignemo drugi jednako važan cilj nakon NATO-a. Ponosan sam i srećan što sam tokom svog mandata premijera video kako Republika Severna Makedonija postaje članica NATO -a. To je ispunjenje strateškog cilja koji je postavljen 1993. godine rezolucijom koju je usvojio parlament“, rekao je premijer Republike Severne Makedonije Zoran Zaev u programu „Samo istina“ na Kanalu 5, dodajući da je NATO, pored stabilnosti i bezbednosti, znači afirmaciju teritorijalnog identiteta i suvereniteta države.

Zaev je istakao da je portugalsko predsedavanje donelo jasnu odluku o tome šta je makedonski jezik i identitet, a to je preuzelo sadašnje slovenačko predsedavanje a EU i Bugarska uopšte ne raspravljaju o jeziku i identitetu.

On je naglasio da je ovo mapa puta koja će poboljšati međusobne odnose i efikasnije sprovesti Sporazum o prijateljstvu i dobrosusedstvu.

Premijer Severne Makedonije rekao je da želi formiranje političkih tela u Bugarskoj, jer je naglasio da je važno da bugarski građani imaju stabilnu vladu, ali i da imaju priliku da nađu zajedničko rešenje. / ibna