Zaev: Ne očekujem da Bugarska ili Grčka blokiraju naše ambicije za evroatlantske integracije

Zaev: Ne očekujem da Bugarska ili Grčka blokiraju naše ambicije za evroatlantske integracije

Ne očekujem da Bugarska ili Grčka blokiraju naše evroatlantske integracije i, u stvari, očekujemo od njih da zagovaraju otvaranje pregovora sa EU i punopravno članstvo u NATO, rekao je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

“Nemam plan B ako se neko odluči za blokadu, naš plan B je da se vratimo na plan A jer verujemo da imamo sve argumente na svetu nakon što smo prošli kroz bolan proces,” rekao je Zaev na sednici parlamenta, tokom poslaničkih pitanja.

Komentarišući činjenicu da je Bugarska otkrila “crvenu liniju” u vezi sa istorijom, Zaev je rekao da se komisije formirane za ova pitanja trebaju više potruditi kako bi utvrdile prave činjenice.

“Istorija je živa stvar, nove istorijske činjenice će se pojavljivati svaki dan. Tu su i istorijske činjenice koje niko ne osporava. Rekli smo našim članovima komisije – nemojte se plašiti ako je nešto zabeleženo i prihvaćeno sa obe strane, citirajte dokumente i razgovarajte o njima.”

“Nađite načina da ih iskoristite za stvaranje prijateljskih veza, nemojte dozvoliti da budu iskorištene kao nešto što nas razdvaja,” naglasio je Zaev.

Premijer smatra da je identitet “zacementiran” sporazumomima sa Bugarskom i Grčkom.

“Oba sporazuma, sa Bugarskom i sa Grčkom, garantuju pitanje identiteta, omogućavajući ozbiljne perspektive za našu zemlju u momentu kada smo na ivici istorijske odluke – dobijanja datuma za pregovore sa EU, koji čekamo već 15 godina,” rekao je Zaev.