Zaev: Neću komentarisati takve informacije ili navode

Zaev: Neću komentarisati takve informacije ili navode

Premijer Severne Makedonije govorio je medijima reagujući na vest o pokušaj u njegovog ubistva 2018. godine.

Neću komentarisati takve informacije ili navode. Kad god je bilo izazova u toj oblasti, službe bezbednosti su svoj posao radile izuzetno profesionalno i sa uspehom. Nemam dodatni komentar na tu temu, kaže Zaev u saopštenju nakon kontaktiranja IBNA -e.

Izvorna vest:

Grčke tajne službe i Vlada u toj zemlji sprečili su pokušaj atentata na lidera Severne Makedonije Zorana Zaeva nekoliko meseci nakon potpisivanja Prespanskog Sporazuma u leto 2018. godine, a pre nego što je parlament izglasao promenu Ustava sa 80 glasova.

Ovo je grčkim medijima otkrio „Vradini“ sa izvorom iz „dubokog jezgra“ tadašnjeg Ministarstva spoljnih poslova, koji je takođe bio neformalna veza sa obaveštajnim službama i Ministarstvom odbrane i koji je odigrao važnu ulogu u celoj aferi.

Prema izvoru, nakon što je parlament Severne Makedonije 20. juna ratifikovao Sporazum sa 69 glasova (sporazum je potpisan 12. juna u selu Psarades u Florini, Prespa), političke tenzije su dostigle vrhunac u zemlji . Opoziciona stranka VMRO-DPMNE, predvođena Mickovskim (koji je zamenio Gruevskog, ali je u to vreme smatran njegovim velikim prijateljem), polarizovala je atmosferu na opasan nivo u zemlji u kojoj pokušaji ubistva nisu bili nepoznati.

Moćne makedonske organizacije u Australiji i Kanadi finansirale su reakcije u Skoplju i obezbedile sredstva za ‘osiguranje’ glasova.

Grčke tajne službe obavestile su tadašnjeg premijera Alexsisa Tsiprasa da postoji intenzivna mobilizacija protiv Zaeva u Makedoniji. Istovremeno, američke službe su verovale da će „snage sa interesom da ne potpišu Sporazum pokušati da spreče parlament da promeni Ustav zemlje“, ali nisu znale dubinu ovog otpora. Ubrzo nakon toga, ruske diplomate su proterane iz Atine.

Amerikanci su prekinuli razgovore između vođa kruga oko Nikole Gruevskog u Mađarskoj, u kojima je dokumentovana mobilizacija oko napora da se spreči promena Ustava, i onih sa predstavnicima migracijskih organizacija. Pokušaje su finansirale neke strane organizacije, a planirali su obaveštajci iz trećih zemalja, koji se u Makedoniji pojavljuju ili kao komercijalni agenti ili direktori medija.

Grčke obaveštajne službe obavestile su Ministarstvo spoljnih poslova da je “predstojala agresivna akcija protiv Zorana Zaeva”, bez dokaza koji bi doveli do bilo čega konkretnijeg.

– Amerikanci dobijaju diskretnu zaštitu skopskog premijera i šalju poruke stranim ambasadama i VMRO-DPMNE koje „poznaju“. Tih meseci Zaev je imao istu zaštitu kao i američki predsednik, što je bilo očigledno čak i neukim, i koje je obeshrabrilo svaku pomisao na agresivno delovanje, pišu grčki mediji.

Procena izvora koji je Vraviniju preneo informacije je da je od trenutka donošenja ustavne promene došlo do podzemnih konsultacija između SAD i progonjenog i optuženog Nikole Gruevskog i ambasade moćne zemlje, gde je rečeno da oni će odgovarati za bilo koju „nesreću“ koja se dogodi Zaevu. Ali i danas je Zaevova zaštita znak straha premijera, koji se seća sudbine Gligorova, koji je čudom izbegao smrt 1995./ ibna