Zaev: Nismo daleko od dogovora sa Bugarskom

Zaev: Nismo daleko od dogovora sa Bugarskom

REpblika Severna Makedonija ima sve što je potrebno za postizanje sporazuma o otovorenim pitanjima sa Sofijom, rekao je danas premijer Zoran Zaev, napominjući da je Bugarska veliki prijatelj ove zemlje i da veruje da će i ostati n tom kursu.

„Kao što sam rekao, nismo daleko od sporazuma. Moramo samo imati dobru volju, ostati pozitivni i predvidljiva budućnost pred nama. Verujem da će se to desiti do drugog Saveta ministara EU u bilo koje vreme, 8, 9 ili 10, dok se ne sretnem sa premijerom Bojkom Borisovim i verujem da će naše radne grupe koje ostaju u stalnom kontaktu stvoriti atmosferu u tom pravcu , i govorim u ime obe strane”.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi sa sadržajem razgovora sa Bugarskom, Zaev je istakao da se ne govori o ustupcima, već o rešenjima za obe strane.

„Ne govorimo o koncesijama. Govorimo o rešenjima sa obe strane. Postoje načini da se ovo reši. Naravno, još jednom ističem, drago mi je što Bugarska prepoznaje makedonski jezik i makedonski identitet kao našu stvarnost i verujem da će se kroz te formulacije zaista naći rešenja; jer rešenja postoje, naravno posmatrajući jedni druge kao zainteresovane strane u sporazumima, mi bugarsku stranu i bugarska strana nas. Prijatelji to rade i verujem da ćemo još jednom pokazati da smo dobri prijatelji“, rekao je premijer Severne Makedonije.

Povodom reakcija poslovne zajednice na tvrdnje da je poslovni odnos Severne Makedonije i Bugarske oštećen zbog politike, Zaev je istakao da su poslovni odnosi dve zemlje odlični.

„Kako je sve ograničeno širom sveta, oni takođe mogu biti napeti. Komore Severne Makedonije i Bugarske održavaju odličnu saradnju sa obe strane. U poslednjih godinu dana, iako je to COVID godina, u većini meseci imamo 12-13 novih bugarskih investicija i dve iz Severne Makedonije u Bugarskoj, barem prema podacima moje kancelarije, što je zaista retko. Definitivno se pojavljuju u različitim vrstama aktivnosti. Žao mi je što je trgovina svuda opala, pa je bilateralno opala i između dve zemlje, ali izgledi su dobri. Neka to bude samo podsticaj za politiku da pronađe načine za rešavanje političkih pitanja, kako bi ekonomije mogle da rade zajedno, otvore radna mesta, podižu plate, generišu profit za preduzeća i na taj način donose korist Makedoncima i Bugarima“, rekao je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev. /ibna