Zaev: Od izolacije, Severna Makednonija postaje energetsko čvorište

Zaev: Od izolacije, Severna Makednonija postaje energetsko čvorište

Premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, sastao se danas sa zamenikom pomoćnika američkog sekretara za energetiku i resurse Francisom Fannonom, sa kojim je održao zajedničku konferenciju za štampu.

„Od zemlje koja je bila poslednja, izolovana i sa marginalnim energetskim tokom i koja je bila u situaciji da zavisi od jednog koridora, Severna Makedonija je danas zemlja integrisana u energetske projekte i učestvuje u inicijativama za energetsko povezivanje koje otvaraju široke izglede za brzi ekonomski rast“, rekao je premijer Severne Makedonije tokom konferencije za štampu.

Konferencija je  održana neposredno nakon bilateralnog sastanka, tokom kojeg je razgovarano je o američkoj podršci regionalnoj energetskoj saradnji, kao važnom delu  prioriteta energetske strategije Severne Makedonije, što dovodi do konkretnih mera i projekata u vezi sa prekograničnom vezom sa Grčkom i drugim zemljama zapadnog Balkana.

Naglašeno je da će, uz podršku Sjedinjenih Američkih Država kao strateškog partnera i saveznika u NATO, Severna Makedonija u narednom periodu ubrzati i započeti razne energetske projekte od posebnog značaja za zemlju i region kao i da je, kao zemlja koja teži energetskoj nezavisnosti, povezivanje energetskih koridora kroz Bugarsku i Grčku od suštinskog i dugoročnog interesa.

„Tokom moje posete Atini pre dve nedelje, dobili smo podršku konzorcijuma Gastrade za učešće Severne Makedonije u izgradnji terminala za tečni prirodni gas u blizini Aleksandropolisa u Grčkoj“, rekao je Zaev. Dodao je da „ovaj projekat otvara priliku za trajno i stabilno snabdevanje prirodnim gasom za našu zemlju, što će istovremeno postati tačka odakle će se gas distribuirati u regionu i zemljama koje će pokazati interesovanje“ .

„Takođe smo razgovarali sa ministrom energetike Fannonom o važnosti podrške gasnoj interkonekciji sa Grčkom“, rekao je Zaev, dodajući da će to pružiti još jednu priliku za isporuku gasa iz Azerbejdžana i, istovremeno, mogućnost povezivanja LNG terminala sa Grčkom za stabilno i kontinuirano snabdevanje gasom, kao i za nezavisnost i konkurentne cene. “Ovo su ciljevi koji su u skladu sa našom dugoročnom energetskom strategijom“.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Zaev i Fannon su takođe govorili o inicijativi za ponovno otvaranje naftovoda Solun-Skoplje, koji je izgrađen 2000. godine, ali je obustavio rad još 2013. godine, nakon zatvaranja rafinerije OKTA.

Grčka kompanija „Hellenic Petroleum“ zainteresovana je za ponovno puštanje u rad ove funkcije i nadogradnju proizvodnje. Na taj način bi se u Skoplju osnovao sabirni i distributivni centar i odatle bi se, pored domaćeg, snabdevalo i lokalno tržište i druge zemlje u regionu.

Premijer Zaev naglasio je da ova veza Severne Makedonije sa Grčkom, uz podršku Sjedinjenih Država i Evropske unije, ističe zemlju kao energetski koridor za zemlje jugoistočne Evrope za alternativni pristup značajnim energetskim resursima.

Američki pomoćnik državnog sekretara za energetiku i resurse Francis Fannon tokom konferencije za novinare izjavio je da uključivanje Severne Makedonije u ove energetske projekte ističe zemlju kao važnog regionalnog partnera, kao zemlju koja je postigla mnogo u pogledu energetske politike i koja je povezana sa glavnim energetskim koridorima. Grčka će doneti ogromne koristi zemlji i svim zemljama zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope. / ibna