Zaev: Odluka o novom izbornom modelu treba da bude usvojena konsenzusom

Zaev: Odluka o novom izbornom modelu treba da bude usvojena konsenzusom

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev kaže da su Vlada i vladajuća stranka SDSM spremni za promene Izbornog zakona, bilo da je to opcija jedne izborne jedinice ili otvorenih lista. Ova dva modela se ne mogu kombinovati, a odluku treba donijeti konsenzusom.

„Uticaj malih političkih partija je veoma važan jer najveće stranke mogu sesti i dogovoriti o nečemu što im ne koristi, što nije dobro. Stranka koju vodim favorizuje modele koji poboljšavaju demokratiju u zemlji. Stoga podržavamo obe opcije – jedna izborna jedinica i otvorene liste“, rekao je premijer Zaev novinarima.

Kazao je da je obećanje pre poslednjih izbora biloformiranje jedne izborne jedinice jer tako glasovi dobijaju na značaju.

„Bilo je slučajeva stranaka koje su dobile 30.000-40.000 glasova, ali nijednog poslanika. Želimo da ti glasovi budu važni kroz formiranje jedne izborne jedinice, iako SDSM, kao najbolje rangirana stranka, tako najviše gubi. Ali demokratija i građani dobijaju. Kombinacija dve opcije se nigde ne primenjuje, to je ili jedna izborna jedinica ili otvorene liste. Podržavamo i ohrabrujemo sve stranke da naprave iskorak kako bi izborni proces napravili još više demokratskim”, rekao je Zaev./ibna