Zaev: Politički je korektno ispravljati grešku kada je ona u suprotnosti sa Prespanskim sporazumom

Zaev: Politički je korektno ispravljati grešku kada je ona u suprotnosti sa Prespanskim sporazumom

Nema dileme kada se koristi „Severna Makedonija“, a kada pridev „makedonski“, rekao je danas premijer Severne Makedonije, odgovarajući na pitanje poslanika VMRO-DPMNE Ane Laškoske, tokom parlamentarne kontrole u ​​parlamentu, prenosi novinska agencija MIA.

Kada je država zastupljena i kada fudbalska reprezentacija predstavlja državu, zaista se tada koristi naziv „Severna Makedonija“, dok se „makedonski“ koristi da naglasi naš identitet, makedonski jezik a koristi se u svim drugim oblicima diskusije, komunikacija i razmena mišljenja“.

Na pitanje Anea Laškoske zašto se izvinio zbog greške koju je napravio kada je napisao „makedonsku fudbalsku reprezentaciju“, Zoran Zaev je istakao da je politički korektno ispravljati grešku kada je ona u suprotnosti sa Prespanskim sporazumom.

„Potpisao sam ovaj sporazum, pregovarao sam o njemu i on apsolutno garantuje makedonski nacionalni identitet i makedonski jezik. Apsolutno nema dileme kada se koristi„ Severna Makedonija “, a kada pridev„ makedonski “, rekao je Zaev i nastavio da su „ranije za sve na svetu bili BJRM, dok smo danas za ceo svet Republika Severna Makedonija i prepoznati smo kao Makedonci koji govore makedonski jezik“.

Na osnovu Prespanskog sporazuma, zakona koji je ratifikovao parlament, jasno je koji su pridevi „makedonski“ i koja je upotreba imena „Severna Makedonija“ u predstavljanju države i državnih institucija i u tom pogledu postoji jasna razlika. „Problem je što uvek tražite način da zavarate javnost neiskrenim pristupom u pogledu budućnosti Makedonaca, ali i svih onih koji žive u našoj zemlji“, rekao je Zaev. / ibna