Zaev: Postignut je napredak u Zajedničkoj komisiji Severne Makedonije i Bugarske

Zaev: Postignut je napredak u Zajedničkoj komisiji Severne Makedonije i Bugarske

Znamo da se razgovori sa Republikom Bugarskom moraju nastaviti bez obzira na ishod predstojećeg Saveta ministara. Treba rešiti probleme, uključujući i onaj koji se nedavno pojavio, rekao je premijer Zoran Zaev, dodajući da se ovih dana ulažu napori u pronalaženje rešenja.

Sporazumi sa Grčkom i Bugarskom moraju se sprovesti. S tim u vezi, Bučkovski bi trebalo da bude motivator za sprovođenje sporazuma. Razgovorima sa Bugarskom predsedava Ministarstvo spoljnih poslova, što znači Bujar Osmani, a uključuje potpredsednika vlade Nikolu Dimitrova. Naravno, tu je i moj kabinet, ali i ambasador NATO-a Dane Talevski. Ovih dana nastoji se pronaći rešenje. Pripremili smo građane za mogućnost da pregovarački okvir ne bude usvojen, pa samim tim nećemo ni započeti pregovore. Međutim, naša strategija ostaje da moramo nastaviti da razgovaramo i daćemo sve od sebe do kraja“, rekao je Zaev.

Zaev veruje da će Bučkovski kao specijalni izaslanik raditi na akcionom planu za poboljšanje primene Sporazuma sa Bugarskom, što će pomoći u jačanju prijateljstva. Zaev je otkrio da plan uključuje bržu izgradnju Koridora 8, saradnju u oblastima energetike, obrazovanja, zdravstva i još mnogo toga.

Premijer je ponovio da je zaštita nacionalnih interesa uvek dobrodošla, ali garantuje da se o identitetu i jeziku ne može pregovarati, jer oni oličavaju pravo na samoopredeljenje. Ocenio je da je na današnjem sastanku Odbora za istorijska pitanja postignut napredak i da će tokom akademske 2021/2022. godine sve dogovoreno u Odboru za istorijska pitanja početi da se primenjuje i u udžbenicima.

Bučkovski, novoimenovani predstavnik u pregovorima sa Bugarskom, već je otputovao u Bugarsku i dužina njegove posete nije mogla da se proceni, prema Zaevu.

Evropski socijalisti podržali Zaeva

Razočaranje je reč koju je Partija evropskih socijalista i demokrata (PES) koristila da opiše veto Bugarske na evropski put Severne Makedonije, podržavajući paralelno premijera Zorana Zaeva i pozivajući na političku mudrost i Skoplja i Sofije, ističući da konstruktivni dijalog mora da izađe kao pobednik.

„Testirana je politička mudrost obe države – samo jezik saradnje i puno razumevanje dugoročnih izgleda u regionu mogu uspešno da prevaziđu ovu prepreku. Evropski socijalisti i demokrate su uvek bili pristalice procesa proširenja za Zapadni Balkan. Evrosocijalisti su pozdravili odobrenje Evropskog saveta za otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom u martu ove godine, kao i nacrt pregovaračkog okvira koji je državama članicama dostavljen u julu. Danas PSE želi da izrazi nadu da će se pošteni i dubinski dijalog između Bugarske, koja je članica EU 13 godina, i Severne Makedonije, koja je snažno izrazila želju za pridruživanjem Uniji, rešiti korist obe države”. / ibna