Zaev pozvao makedonsku manjinu u Albaniji da glasaju za Edija Ramu

Zaev pozvao makedonsku manjinu u Albaniji da glasaju za Edija Ramu

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev pozvao je sve Makedonce koji su državljani Albanije da glasaju na izborima 25. aprila, Socijalističku partiju (SP) Edija Rame i kandidata makedonskog porekla Vasila Sterjovskog, koji je bio član parlamenta za dve godine.

„Pozivam sve vas da obeležite broj 12 na izborima 25. aprila i da podržite Socijalističku partiju. Na listi Socijalističke partije mog dragog prijatelja Edija Rame je i Vasil Sterjovski, Makedonac, koji je dve godine član parlamenta u Albaniji. Dan kada je Makedonac Sterjovski postao prvi član albanskog parlamenta bio je istorijski. 25. april je takođe važan dan, dan kada ćete kao Makedonci u Republici Albaniji glasati za Vasilisa da nastavi svoju misiju predstavljanja Makedonaca u albanskom Parlamentu“, rekao je Zaev za ekit.al.

Stranke Zaeva i Rame, SDSM i Socijalistička partija (SP), članice su Partije evropskih socijalista. Premijer Rama kritikuje bugarski veto na ambicije Severne Makedonije u EU. Nedavno, Rama je u televizijskom intervjuu rekao da Bugarska blokira Severnu Makedoniju zbog svojih interesa. „Pogledajte šta se sada događa, kad su stvari bile spremne, iznenada Bugarska izlazi i blokira Severnu Makedoniju. Zašto Bugarska isključuje Severnu Makedoniju? Ometa je zbog sopstvenih interesa. Blokira je zbog svoje unutrašnje dinamike i drži Severnu Makedoniju kao taoca“, rekao je Rama.

Glavna opoziciona snaga je Demokratska stranka (DP) Lulzima Bashe bivšeg predsednika Salija Berishe, gde su zajedno sa VMRO-DPMNE deo desničarske Evropske narodne stranke. Za sada opozicija Severne Makedonije nije dobila nikakve naznake o Makedoncima u Albaniji i za koga će glasati.

Makedonci su jedna od pet manjina zvanično priznatih u Albaniji, zajedno sa Grcima, Romima, Jermenima i srpsko-crnogorskom manjinom. Poslednji popis stanovništva 2011. godine utvrdio je da je njihov broj oko 6.000, mada neke nevladine organizacije tvrde da ih ima više. / Ibna