Zaev: Predlozi Silve i Varhelyija su dobra osnova za rešenje

Zaev: Predlozi Silve i Varhelyija su dobra osnova za rešenje

Premijer Republike Severne Makedonije Zoran Zaev, zajedno sa potpredsednikom vlade za evropske poslove Nikolom Dimitrovim i ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem, održao je u petak radni sastanak sa ministrom spoljnih poslova Portugala Augustom Santosom Silvom i komesarom EU za susedsku politiku Oliverom Varhelyijem.

Na sastanku su portugalski ministar Silva i  Varhelyi predstavili predložena rešenja problema između Republike Severne Makedonije i Republike Bugarske koja imaju za cilj deblokiranje otvaranja pregovora te zemlje sa EU putem održavajući prvu međuvladinu konferenciju.

Zoran Zaev je odmah nakon sastanka dao izjavu građanima i medijima.

Potpuna izjava:

„Portugalski ministar inostranih poslova Silva i evropski komesar Varhelyi odobrili su danas nacrt rešenja za rešavanje problema između Republike Severne Makedonije i Republike Bugarske.

Ovom prilikom želim da se zahvalim i ministru Silvi i komesaru EU Varhelyiju na njihovoj profesionalnosti, posvećenosti i odlučnosti da pomognu Severnoj Makedoniji, Bugarskoj, čitavom zapadnom Balkanu, a samim tim i celoj Evropi, da svi zajedno nastave put ka napretku i prosperitet.

Ja ću sa timom u Vladi zaduženim za ove pregovore, pre svega sa potpredsednikom vlade za evropske poslove Nikolom Dimitrovim i ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem, ozbiljno i odgovorno razmotriti sve detalje predloženog rešenja.

Važno je da u ovom trenutku možemo jasno i odgovorno reći da je predlog dobra osnova za postizanje rešenja problema, rešenje koje će ukloniti sve prepreke i otvoriti pregovore održavanjem prve međuvladine konferencije o Severnoj Makedoniji.

Za nas je posebno važno da ovo predloženo rešenje ne dodiruje i ne zadire u naša pitanja makedonskog identiteta, što zadovoljava našu presudnu poziciju, i mi smo čvrsto uvereni da je predlog dobra osnova za ključne stavove Bugarske.

Posle ovoga mislimo da smo u pravo vreme da idemo korak dalje, potrudimo se svi i postignemo sporazum što je pre moguće u interesu zajedničke evropske budućnosti.

To građani i građanke naše dve zemlje očekuju i zahtevaju, to očekuju i Evropljani, dugujemo sebi, dugujemo ljudima.

Imamo dobru volju, oprezni smo i imamo razumevanja za svoje komšije, imamo jasne stavove makedonskog identiteta o kojima ne pregovaram a za šta je i Brisel pokazao razumevanje. Nadam se da ćemo se složiti sa Sofijom za dobro ljudi i zajedničku budućnost dve zemlje kao susedi i prijatelji, kao članice NATO-a i kao budući partneri i članice EU”./ ibna