Zaev – Rama: Balkan se zalaže za evropske vrednosti, a ne za EU

Zaev – Rama: Balkan se zalaže za evropske vrednosti, a ne za EU

Snažna poruka premijera Severne Makedonije i Albanije nakon neuspeha ministara EU da ukinu bugarski veto na proces pridruživanja severne Makedonije poslata je na zajedničkoj konferenciji za štampu Zaeva i Rame iz Skoplja.

„Balkan se zalaže za evropske vrednosti, a ne za EU“, rekli su Zoran Zaev i Edi Rama u izjavi.

Dodaju da “Evropska unija nema ekskluzivnost Evrope, posebno kada ne ispunjava svoja obećanja. I danas evropske vrednosti brane zemlje zapadnog Balkana, ali ne i sama Evropska unija koja ih promoviše”.

Zajedničku izjavu tokom Skopskog ekonomskog foruma pročitao je Zaev i način na koji ga je predstavio (strogim tonom) i ono što je pročitao jasno je stavilo do znanja da je liderima dve zemlje “muka” od stalnih obećanja, odlaganja i frustracije iz EU. Međutim, rekli su da ostaju posvećeni evropskom kursu, uprkos činjenici da Unija nije održala svoja obećanja i obaveze. Zoran Zaev nazvao je Edija Ramu „kolegom, prijateljem, saputnikom, bratom“.

„Evropa ima problem. Velika vizionarska ideja ujedinjene Evrope danas ima problem. A problem je sama EU. Brisel nam je rekao da nisu uspeli da pronađu način da obezbede dostojnu integraciju zapadnog Balkana. To je problem. Činjenica da 26 država članica EU ne mogu da spreče izuzeće jedne zemlje je problem Evrope koji je prouzrokovala sama EU“, rekao je Zaev na početku izjave.

Prema Zaevu, Severna Makedonija i Albanija nisu same i neće biti same, niti izolovane. Narodi Severne Makedonije i Albanije pred sobom imaju isti put, istu viziju, iste vrednosti – evropske vrednosti, a ne politike zidova i podela. Naglašavajući da su ostale četiri zemlje zapadnog Balkana sa njima, Zaev je rekao: „Mi smo Evropa, bez obzira na to da li EU ukida blokade ili ne.“

Potom, u poruci domaćim i evropskim političarima, Zaev i Rama navode paradoks trenutka: „Alarm se aktivira. Suština i vrednosti EU su pod znakom pitanja. Evropske vrednosti danas potvrđuje zapadni Balkan “.

Zaev je rekao da pregovori sa EU ne bi trebali biti pretvoreni u pregovore sa Bugarskom i da evropske integracije ne bi trebalo da budu taoci bilateralnih pitanja.

„Naš napredak ka članstvu u EU mora prvenstveno zavisiti od unutrašnjih reformi vezanih za poglavlja, zakonodavstvo EU i postizanje evropskih standarda. Zbog toga verujemo da bilateralna pitanja ne bi trebalo da budu uključena u pregovore ili u okvir. To je opasan presedan i zajednički je stav svih ostalih država članica EU. O nacionalnom identitetu Severne Makedonije jednostavno je nemoguće pregovarati. Pokazali smo hrabrost i iskrenu volju da bilateralne odnose rešavamo uzajamnim poštovanjem i zaštitom nacionalnog dostojanstva“, rekao je premijer Severne Makedonije.

Prema Zaevu i Rami, odluka EU predstavlja ogroman neuspeh za politiku proširenja i lošu poruku za ceo region.

Zaev je rekao da je u Sofiju otišao otvorenog srca i ruke prijateljstva kako bi pronašao rešenje i spremnost da napreduje sa Bugarskom. Međutim, „uprkos podršci čitave međunarodne zajednice, bugarske kolege nisu uspele da skupe dovoljno snage i odobre početak pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom“. Prema njegovim rečima, stav Bugarske nije u duhu dobrosusedskih odnosa.

Govoreći u ime obojice, Zaev je rekao da evropski lideri moraju ozbiljno shvatiti činjenicu da im beskrajne i ponavljajuće frustracije neizbežno otvaraju vrata i podstiču evroskeptike. „Zbog toga EU mora pronaći formulu da održi svoju reč i nastavi proširenje na Zapadni Balkan.“

Na kraju je poslao ličnu poruku: „Oni koji me dobro poznaju znaju da neću odustati. Oni koji me ne poznaju, neka znaju da se ne predajem. Otići ću ponovo u Sofiju, opet, opet i tragaću za rešenjem i uspećemo“.

Edi Rama imao je kratak govor u kojem je naglasio da EU još jednom nije donela pravu odluku. „Šta god da se desi, šta god da se odluči u Briselu, ostaćemo posvećeni jačanju ekonomije, poboljšanju blagostanja naših naroda i održavanju našeg dostojanstva. EU može postaviti zadatke, može odrediti rokove, datume, ali ne može promeniti položaj Albanije i Severne Makedonije, koji su usred Evrope, niti budućnost naših naroda kao evropskih naroda u evropskoj porodici“, rekao je Rama za bugarski veto.

Prema njegovim rečima, Albanija je izvršila svoj zadatak još od vremena Skenderbega i preporoditelja. “Za nas sunce izlazi tamo gde zalazi, a naša budućnost je tamo gde nam je Bog odredio da imamo svoju zemlju, u srcu Evrope. EU nije uspela da ispuni svoja obećanja, da ostane pri sopstvenim stavovima i da bude na dobrom putu“, rekao je Rama.

Dodao je da će se napredak nastaviti svom snagom, jer nam nije nametnut spolja, već iznutra i neće zavisiti samo od odnosa EU prema nama, a regionalna saradnja će se nastaviti.

„Spajanje granica između nas pretvoriće naš region u mesto za potpunu primenu četiri slobode EU: sloboda kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala. Nastaviće se nesmanjeno jer smo premali da bismo imali jake ekonomije koje ostaju odvojene jedna od druge. Ali mi smo dovoljno veliki ako to područje pretvorimo u zajednički ekonomski prostor. “/ Ibna