Zaev se u Briselu sastao sa najvišim zvaničnicima EU i NATO-a

Zaev se u Briselu sastao sa najvišim zvaničnicima EU i NATO-a

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev imao je celi niz sastanaka u utorak u Briselu. Tokom sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, šef Vlade Severne Makedonije je govorio o reformama koje zemlja treba da sprovede da bi pokrenula pregovore o pridruživanju sa EU. Zaev se sastao sa visokim funkcionerima Evropske komisije, kao što su Federica Mogherini i komesar za proširenje EU Johannes Hahn. Pored toga, u sedištu NATO-a ga je primio i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Na sastancima su dominirali razgovori dostignućima koje je zemlja do sada ostvarila i reforme koje treba finalizirati.

Zvaničnici NATO-a i EU zahtevali su reforme u pravosudnom sistemu, bezbednosti, upravi i nizu drugih oblasti.

Šef diplomatije EU, Federica Mogherini, rekla je da bi želela da zemlja započne razgovore o pridruživanju u junu. Međutim, prema njenim rečima, to će biti jasno izraženo u izvještaju o napretku koji će Evropska komisija objaviti krajem maja.

Komesar za proširenje EU, Johannes Hahn, rekao je da je politički dijalog i uključivanje svih političkih stranaka u donošenje odluka u najboljem interesu zemlje.

“Ohrabrujem vašu zemlju da nastavi put reformi. Radujem se vašem pristupanju u Alijansu. Ono što je izgledalo kao daleki san uskoro će postati stvarnost”, rekao je Stoltenberg.

U međuvremenu, zemlje članice NATO-a nastavljaju da ratifikuju protokol za pristupanje Severne Makedonije ovoj organizaciji. / ibna /