Zaev: Treba nam Balkan koji živi u sadašnjosti i gradi uspešnu budućnost

Zaev: Treba nam Balkan koji živi u sadašnjosti i gradi uspešnu budućnost

Severna Makedonija neguje evropske vrednosti, demonstrira evropske manire, političku volju i gradi dobrosusedske odnose neophodne za ekonomski prosperitet i bolji život za svoje građane. Šaljem istu poruku sa samita u Delfima u Atini i odavde iz Skoplja. „Potreban nam je ekonomsko prosperitetni Balkan u 21. veku, integrisan u EU. Danas bih dodao da Balkan živi u sadašnjosti i gradi prosperitetnu budućnost, a prošlost je lekcija u kojoj podele i previranja nikuda ne vode“, rekao je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev na otvaranju prvog ekonomskog foruma u Skoplju.

„U našem evropskom kursu imamo podršku Grčke, a članstvo u NATO-u znači poverenje, bezbednost i odličnu priliku za ekonomski rast“, ​​rekao je Zaev.

„Naša zemlja ispunjava sve uslove za početak pregovora za poglavlja o pristupanju EU, što bezuslovno potvrđuje Evropska komisija, kao i velika većina od 26 od 27 država članica. Želim da zahvalim svim državama članicama EU na njihovoj nepokolebljivoj podršci u započinjanju ovog procesa tokom trenutnog predsedavanja, sa Portugalijom ili sledećeg predsedavanja sa Slovenijom“, rekao je Zaev, izrazivši zahvalnost na kontinuiranoj podršci Sjedinjenih Država.

Na prvom ekonomskom forumu u Skoplju, Zaev je rekao da želi da pošalje poruku investitorima da iskoriste mogućnosti i ulože svoja sredstva u Severnu Makedoniju.

„Vlada stvara povoljno poslovno okruženje i jednake uslove za domaće i strane investitore. Nacionalna ekonomija je stabilna i raste. Postigli smo visok rast za sve investitore sa ukupnom proizvodnjom iz slobodnih zona koja je 2020. dostigla 3,4 milijarde evra. Investicije predstavljaju 46% ukupnog izvoza na nacionalnom nivou i skoro 8% nacionalnog BDP-a“, rekao je Zaev.

Prednosti ulaganja u zone industrijskog razvoja, dodao je Zaev, prepoznaju svi investitori, jer tu osim niskih poreza od 10 odsto, imaju i neke poreske olakšice na dobit do deset godina.

Osnivač i predsednik ekonomskog foruma u ​​Delfima Simeon G. Tsomokos rekao je na početku da je glavni cilj ujediniti političke i poslovne lidere iz regiona na jednom mestu, gde će na konstruktivan način razgovarati o političkom napretku Jugoistočne Evrope.

Predsednik Helenskog udruženja preduzeća u Severnoj Makedoniji Aris Vlachos izjavio je da su grčke kompanije poslednjih godina doprinele ekonomskom razvoju zemlje, ulažući u ključne sektore, poput energetskog i bankarskog sektora, industrije i trgovine.

„Grčki investitori danas imaju udruženi kapital od pet milijardi evra i otvaraju oko 25 hiljada novih radnih mesta. Želeli bismo da ovaj trend raste, kao i više regionalne saradnje i investicionih inicijativa koje će podstaći razvoj zemlje“, rekao je Vlachos.

Skopski ekonomski forum pod nazivom „Nova zora: postavljanje temelja stabilnosti i prosperiteta“ inicijativa je Delfi ekonomskog foruma u ​​saradnji sa Helenskim poslovnim udruženjem u Severnoj Makedoniji. / Ibna