Zaev u poseti Crnoj Gori, održana i zajednička sednica dve vlade

Zaev u poseti Crnoj Gori, održana i zajednička sednica dve vlade

Premijeri Crne Gore i Republike Severne Makedonije, Duško Marković i Zoran Zaev, složili su se na konferenciji za novinare nakon zajedničke sednice dveju vlada, da su dve zemlje primer u regionu kao zemlje koje kontinuirano vode odnose iskrenog prijateljstva i uzajamne pomoći.

“Verujem da će se moj kolega Zaev složiti kada kažem da je zajednička sednica bila uspešna. Ne samo zbog međusobnog prijateljstva i bliskih odnosa, već i zbog konkretnih razgovora i predloga koji će biti temelj dalje saradnje. … Kao zemlja koja je na čelu pregovora sa Evropskom unijom, svakako smo istakli vrednost evropskih integracija i značaj koji on ima za sveukupnu reformu i transformaciju naših društvenih sistema. Mi smo spremni da prenesemo svoja znanja i iskustva, kao što to radimo na polju evroatlantskih integracija … Upravo kada je reč o pristupanju Severne Makedonije NATO-u, Crna Gora je spremna u svakoj fazi da pomogne i olakša ovaj proces za naše makedonske prijatelje i pozdraviti 30-og člana Saveza,“ izjavio je crnogorski premijer Marković.

Predsednik Vlade Republike Severne Makedonije čestitao je građanima Crne Gore Dan nezavisnosti i zahvalio na velikom gostoprimstvu govoreći da se osjeća kao kod kuće.

“Drago mi je da su sve ove godine nezavisnosti, kao i u svim godinama pre, u zajedničkoj državi, naše dve zemlje bile odličan primjer iskrenog prijateljstva koje zadržavamo tokom godina i decenija i koje i dalje gradimo tokom svih ovih godina … Želim da vam se zahvalim na činjenici da nam Crna Gora u ovom periodu pruža veliku podršku za članstvo u NATO-u i EU. Crna Gora je među prvim zemljama koje su ratifikovale Protokol o pristupanju NATO-u, što je ohrabrilo sve ostale zemlje. Takođe, Crna Gora je bila najaktivnija članica NATO-a koja je radila za nas u svim našim koracima do ulaska u savez … Crna Gora je jedan od naših prvih prijatelja u procesu članstva u EU. Premijer Marković, predsednik Milo Đukanović, lobiraju za nas na svim sastancima, takve informacije stižu do nas, da nakon 14 godina dobijemo datum početka pregovora. Zahvalan sam premijeru Markoviću, cijeloj crnogorskoj vladi, jer oni zaista pomažu da se borimoza svoju zemlju. To bi trebali razumeti svi razumeti građani Crne Gore i Severne Makedonije. Ovo iskreno prijateljstvo treba da pruži građanima ozbiljnu pozitivnu percepciju da imamo ogromne izglede za sve vrste saradnje. … Prijateljstvo između naših dveu zemalja treba da pamte generacije koje dolaze nakon nas. Naravno, nećemo stati ovde. Idemo dalje. Pred nama su dobre perspektive. Šaljem poruke susednim zemljama o ovom lepom, iskrenom prijateljstvu između naših dveju zemalja, da je ovo primjer modela za druge. Ako zapadni Balkan i Balkansko poluostrvo bolje sarađuju, Evropa će nas više ceniti i poštovati”, rekao je premijer Zaev.

Premijeri su izrazili zadovoljstvo činjenicom da su potpisana četiri međudržavna dokumenta – u oblasti zaštite okoline, zdravlja , internih poslova te razmene i zaštite tajnih podataka. Na zajedničkoj sednici, kao i na Poslovnom forumu održanom pre sednice, razgovaralo se o konkretnim oblicima saradnje.