Zaev upozorava EU: Ako ne otvorite pregovore, kažnjavate Prespanski sporazum

Zaev upozorava EU: Ako ne otvorite pregovore, kažnjavate Prespanski sporazum

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev upozorio je Evropsku uniju da neće moći da očekuje da se reše otvorena pitanja u regionu ukoliko ne počne da poštuje dostignuća kao što je Prespanski sporazum.

“Svi kažu da je Prespanski sporazum, u ovom momentu, jedan od najboljih ugovora na zapadnom Balkanu,” rekao je Zaev nakon sastanka sa komesarom EU za proširenje, Johannesom Hahnom u Briselu. Prema njegovim rečima, ukoliko EU “kazni” postizanje ovog sporazuma odlaganjem pristupnih pregovora, kako može očekivati da Aleksandar Vučić i Hašim Tači nađu rešenje za pitanje Kosova.

Pozvao je evropske lidere da potvrde odluku o početku pregovora sa Severnom Makedonijom bez ustručavanja. Zaev je rekao da svako odlaganje odluke ima negativne posledice po zemlju i region, i zbog toga se liderima obratio sa “Nemojte gasiti nas, gasite zvezde, budite naši heroji”.

Komesar za proširenje, Johannes Hahn, zatražio je od evropskih lidera da podrže predloge i donesu pozzitivne odluke u vezi sa Albanijom i Severnom Makedonijom. Hahn je rekao da bi negativna odluka imala posledice za dijalog Srbije i Kosova jer, kako je rekao, njihov jedini razloga za normalizaciju odnosa jeste evropska perspektiva./ibna