Zaev veruje da će EU otvoriti vrata Severnoj Makedoniji, Mickoski skeptičan

Zaev veruje da će EU otvoriti vrata Severnoj Makedoniji, Mickoski skeptičan

Vladajuće stranke i opozicija u Severnoj Makedoniji su podeljeni oko datuma za početak pregovora o članstvu u EU. Premijer Zoran Zaev je optimističan i veruje da će datum biti određen.

“Vreme je da EU progovori. Mi to zaslužujemo. Uveren sam da će Evropski Savet 17. i 18. oktobra doneti dugo očekivanu odluku o početku pregovora sa našom zemljom,” rekao je Zaev.

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, sa druge strane, ne veruje da će EU dodeliti datum početka pregovora o pridruživanju.

“Teško će biti dobiti datum, a prema informacijama koje imam, moguće je da datuma uopšte i ne bude. Naši partneri vide da lopovi vode zemlju. Zbog toga, ne da će datum biti uslovan nego će biti odložen za neki drugi period,” rekao je Mickoski.

Među primedbama koje se mogu dati kao razlog protiv određivanja datuma je i Zakon o tužilaštvu. Vlada i opozicija još uvek nisu našli zajednički stav o ovom pitanju. Zamenik premijera za evropska pitanja, Bujar Osmani, rekao je da do kraja neće biti poznato da li će Severna Makedonija dobiti datum za pregovore na sastanku u Briselu. U međuvremenu, ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, posetiće Brisel od danas od 17. oktobra, kada se očekuje da će nadležne EU institucije doleti odluku./ibna