Zagonetka tihog predizbornog perioda u Grčkoj

Zagonetka tihog predizbornog perioda u Grčkoj

Manje od dve sedmice pre nacionalnih izbora u Grčkoj, ništa ne podseća na polarizovanu političku klimu i u nekim slučajevima ekstremnu političku napetost iz prošlosti i predizbornog perioda evropskih izbora.

U ovim okolnostima, očigledna je težnja SIRIZE za drugačijom strategijom nego pre izbora za Evropski parlament. Izgleda da je ova partijaodlučila da ostavi frontalni sudar sa Novom Demokratijom (ND) i Kyriacosom Mitsotakisom na drugom mestu, a u prvi plan stavlja sukob programa dve partije, sa ciljanim  merama za troškove, kako bi ublažio stnje u srednjoj klasi i podržao državu blagostanja.

“Mi zaslužujemo priliku da vladamo proširenjem podrške privredi i nastavkom izlaska zemlje iz krize, a da pri tome naše ruke nisu vezane za obaveze iz memoranduma”, ističu u svakoj prilici i rukovodioci SIRIZA i Alexis Tsipras.

Naravno, u kontekstu “ravnog” izbornog perioda, i imajući u vidu veliku razliku u evropskim izborima, ključno pitanje je da li ima vremena da se stavovi SIRIZE i dekonstrukcija programa ND konsoliduju, kako bi se 7. jula rezultat preokrenuo.

SIRIZA se uzda u promociju svojih programa

Na trgu Koumoundouru u Atini, gde se nalazi sedište SIRIZA, su optimisti i smatraju da partija može da postigne iznenađujući rezultat. Osnovni preduslov, približavanje biračima koji su ostali razočarani na izborima 2015. i mladim biračima. Iz tog razloga, svakodnevno, svi partijski mehanizmi, od Al. Tsiprasa i ministara do običnih članova širom Grčke susreću se sa građanima i učestvuju u tematskim događajima kako bi jasno izrazili predloge i rad SIRIZE.

Iz tog razloga, levičarska partija insistira na debati između premijera i Mitsotakisa, pripisujući ND svu odgovornost za njeno odlaganje. Štaviše, Al. Tsipras je oštro kritikovao lidera Nove demokratije, jer je pokušao da sakrije svoj program, i ne odgovara kako će se osigurati sredstva za poreske olakšice. “Program ND-a zahteva rezove u socijalnoj državi i Pinočeov sistem osiguranja,” komentariše se u Makimus Megaronu, sedištu premijera.

Očekivanje ND i strah od sigurnosti

U isto vreme, u štabu glavne opozicione partije, čini se da sve ide u maniru “neka vreme prođe do dana izbora”. Sa centralnim fokusom na smanjenje poreza od 2020. nadalje, te reforme kako bi se ubedili Evropljani da smanje viškove, ND bira niže tonove i mali broj kontra-argumenata prema programu SIRIZA-e. Karakteristično je da je šef ND-a jasno postavio letvicu na formiranje samostalne vlade kao minimum, rekavši da će se, ako to partija ne obezbedi odmah, izbori održati i u avgustu usprkos neizvjesnosti i nestabilnosti u ekonomiji. Poruka je upućena biračima koji uzimaju zdravo za gotovo pobedu ND-a i vjerojatno biraju… da odu na plažu.

U nastavku slagalice, KINAL i Fofi Gennimata jasno stavljaju do znanja da neće „dopustiti da se država nasuče“ u slučaju nedostatka samodovoljne većine za ND, otvarajući tako pitanje podrške za K. Mitsotakis sa KINAL-ovom tolerancijom. /ibna