back to top
NaslovnicaAlo.rsZagrijte glave, ova hladnoća je ubitačna! Ponovo oblačimo zimske jakne - temperatura...

Zagrijte glave, ova hladnoća je ubitačna! Ponovo oblačimo zimske jakne – temperatura će pasti za 20 stepeni od sutra

Stalni skokovi u temperaturi se nastavljaju, nakon tropskih dana sa preko 30 stepeni, u narednim danima ćemo se probuditi sa samo dva stepena. Ova promena vremena iznenađuje, ali također upozorava, iako stručnjaci tvrde da je to normalno za ovo doba godine. Razlike su ipak prevelike, pa se liječnici upozoravaju na potencijalne opasnosti.

Doktor otorinolaringolog Dobrivoje Bošković kaže za Alo! da ove promjene najviše utiču na hronične bolesnike, koje nagli skokovi izuzetno pogađaju.

– Posljedice koje oscilacija vremena može donijeti su veoma ozbiljne. Posebno je opasno za hronične bolesnike, stoga je važno paziti. Čak i ja imam srčane probleme i stent, pa mi nije svejedno kad čujem da će temperatura pasti za 20 stepeni. Najugroženiji su stariji ljudi sa istorijom bolesti. Prema mom mišljenju, u srijedu će domovi zdravlja biti puni, iako se nadam da neće biti smrtnih slučajeva. Važno je dobro se utopliti kada dođe do naglog zahlađenja, kako bi se izbjegle upale ušiju i grla. Zato su prehlade tako česte u ovom periodu godine – navodi doktor Bošković.

- Advertisement -

On ističe da se mladi lakše prilagođavaju vremenskim promjenama, pa vjerovatno ni neće primijetiti ovu tranziciju iz vrućeg u hladno.

Meteorolog Ivan Ristić je rekao za Alo! da je trenutna temperatura iznad proseka za ovo doba godine, ali da će za par dana pasti za skoro 20 stepeni.

– Sredinom aprila ćemo ponovo nositi jakne. To će biti veliki šok za ljude i životinje, uvijek je teže kada se organizam navikava na hladnoću. Takođe, i za hronične bolesnike. Jedina pozitivna stvar je što će alergeni u vazduhu biti smanjeni, pa će malo odahnuti oni koji pate od alergija – objašnjava Ristić.

Važno je da se hronični bolesnici informišu putem apela od strane ljekara kako bi se zaštitili od negativnih posljedica koje ove meteorološke promjene mogu izazvati.

– Nije baš normalno da temperatura padne za 20 stepeni u roku od dva dana. Hronični bolesnici trebaju poslušati apele ljekara – ističe Ristić.

- Advertisement -

Ristić navodi da neće biti oluja jer neće biti naglih promjena u atmosferi, ali da nas očekuje period kiše koji će početi početkom maja.

– Nema promjena u atmosferi, pa neće biti oluja do kraja aprila, ali slijedi period kiše koji će trajati. Početak maja će biti kišan, a nakon toga očekujemo prave ljetne vrućine. Tada će doći pravi toplinski val koji će dugo potrajati. Očekuju nas ekstremno visoke temperature – zaključuje meteorolog Ivan Ristić.

Stabilizacija vremena i postepeni rast temperatura se očekuje od narednog utorka, kada će vrijeme biti u skladu sa kalendarom i temperature će biti od 20 do 25°C.

Također će biti vjetrovito, posebno u Vojvodini, Podrinju i na zapadu Srbije, gdje se očekuje jak jugozapadni vjetar.
Izvor: ( www.alo.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave

La Dolce Vita u Beogradu: Poznate ličnosti se zabavljale na najljepšoj terasi grada

Glumci Marina Ćosić, Matea Milosavljević, Milena Vasić i Luka Raco, muzičar Džordži, TV lica...

CRTANJEM DO SPOZNAJE: Kroz dečije crteže otkrijte emocionalni svijet mališana!

Svetleća tabla za crtanje - inovativna igračka za decu Svetleća tabla za crtanje je jedinstvena...

UŽASNO: Čovjek stradao od strujnog udara nakon što je dizalica zakačila dalekovod

U Bileći se dogodila nesreća u kojoj je jedna osoba poginula nakon što je...

La Dolce Vita u Beogradu: Poznate ličnosti se zabavljale na najljepšoj terasi grada

Glumci Marina Ćosić, Matea Milosavljević, Milena Vasić i Luka Raco, muzičar Džordži, TV lica...

CRTANJEM DO SPOZNAJE: Kroz dečije crteže otkrijte emocionalni svijet mališana!

Svetleća tabla za crtanje - inovativna igračka za decu Svetleća tabla za crtanje je jedinstvena...