Zaharieva: Bugarska podržava jačanje partnerstva EU i BSEC

Zaharieva: Bugarska podržava jačanje partnerstva EU i BSEC

Bugarska podržava jačanje partnerstva između Evropske unije i Crnomorske organizacije za ekonomsku saradnju (BSEC), izjavila je bugarska potpredsednica Vlade i ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva tokom sastanka ministara spoljnih poslova BSEC-a, koji je održan u Atini.

Forum označava kraj grčkog predsedavanja organizacijom, a dužnost predsedavajuće je preuzela Ruminija. Pre Grčke, u prvoj polovini 2019. BSEC-om je predsedavala Bugarska.

„Činjenica da tri države članice EU – Bugarska, Grčka i Rumunija – predsedavaju organizacijom već je presudno uticala na partnerstvo između EU i BSEC. Takođe pozdravljam napore Međunarodnog sekretarijata BSEC, koji je uspeo da privuče dva miliona evra iz sredstava Zajednice za trogodišnji plan koordinacije istraživanja u crnomorskim vodama“, naglasila je Zaharijeva.

“Grčko predsedavanje BSEC doprinelo je povećanju efikasnosti organizacije i nastavku reformskih napora”, nastavila je bugarska ministarka spoljnih poslova. „Različiti događaji koji su se dogodili tokom ovog mandata ukazali su da misija BSEC treba hito početi raditi na ekonomskoj i socijalnoj stabilnosti našeg regiona“.

U svojim izjavama, nekoliko zemalja se zahvalilo predsedavanju BSEC, uključujući Parlamentarnu skupštinu Organizacije, za doprinos politikama otvaranja novih radnih mesta, poboljšanju saobraćajne povezanosti i trgovinskih mogućnosti, kao i izbegavanju dvostrukog oporezivanja. / ibna