Zaharieva: Govor mržnje sprečava Republiku Severnu Makedoniju da se pridruži EU

Zaharieva: Govor mržnje sprečava Republiku Severnu Makedoniju da se pridruži EU

„Već 30 godina govor mržnje prema Bugarskoj podstiče se na državnom nivou u Severnoj Makedoniji. Kada vodite takvu politiku, ne možete biti spremni za početak pregovora sa EU“, rekla je bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva.

„Govor mržnje nije počeo pre nekoliko meseci. Antibugarska kampanja nikada nije prestala. Uvek se pogorša pre važnih trenutaka. Tako je bilo i pre potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu i dobrosusedstvu“, rekla je ona za Novu TV, dodajući:„ Ako žele da se pridruže EU, moraju da se pridržavaju evropskih vrednosti. Ne mislim da je dobro za ljude ove zemlje da odrastaju usred mržnje”.

Ministarka spoljnih poslova Bugarske izjavila je da nemačko predsedništvo nije vršilo pritisak na nju da promeni stav. „Ne, nismo bili prinuđeni da promenimo svoj stav. EU ne radi na taj način. U ovoj Uniji su sve države jednake. Proširenje moraju odobriti sve države članice“, objasnila je ona.

Zaharieva je rekla da je Bugarska zainteresovana za širenje EU ka zapadnom Balkanu, „jer želimo da imamo demokratske i prosperitetne susede. Naša podrška Republici Severnoj Makedoniji nikada nije bila bezuslovna. Vlasti u Skoplju su već dugo svesne da postoje problemi koji nisu rešeni u našim bilateralnim odnosima“. Bugarska ministarka istakla je da su ovi problemi pomenuti tokom poslednjeg međuvladinog sastanka prošle godine. Potpisan je i odgovarajući protokol.

„Među problemima su obustava bugarskih investicija u Republici Severnoj Makedoniji  administrativnim preprekama, o čemu smo obavestili EK, odbijanje saradnje u oblasti obrazovanja i odbrane, nedostatak napretka u izgradnji glavne koridor №8 ”.

Zaharieva veruje da Bugarska nije pogrešila u uspostavljanju Zajedničkog bugarsko-makedonskog istorijskog komiteta. „Nije posao vlada da razumeju istorijske činjenice, već zajedničkog odbora koji je trebalo da predloži rešenje političarima“, zaključila je ona. / ibna