Zaharieva: Naša podrška Severnoj Makedoniji traje već 30 godina; mi prihvatamo stvarnost ali i oni moraju prihvatiti prošlost

Zaharieva: Naša podrška Severnoj Makedoniji traje već 30 godina; mi prihvatamo stvarnost ali i oni moraju prihvatiti prošlost

Sporazum o prijateljstvu iz 2017. između Bugarske i Severne Makedonije podrazumeva sve potrebne garancije, sve dok obe strane primenjuju u dobroj nameri. Nemamo nameru da se zaustavimo, posebno zato što već 30 godina podržavamo Republiku Severnu Makedoniju. Na način na koji prepoznajemo stvarnost, oni takođe moraju prepoznati prošlost. U tome nema ništa komplikovano. To je izjavila potpredsednica vlade i ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharieva u ekskluzivnom intervjuu za BGES.

„Sporazum je iz 2017. godine. Sadrži sve garancije, pod uslovom da ga obe strane sprovode u dobroj nameri. Nažalost, naša procena je da to nije slučaj. Uprkos brojnim nagađanjima u štampi, posebno u Republici Severnoj Makedoniji, mi ne želimo promenu Ustava – kao što se pojavljuju neke glasine – niti su naši navodi novi, niti smo dovodili u pitanje pravo na samoopredeljenje i pravo svakog građanina, uključujući građane Republike Severne Makedonije, niti pravo da svoj jezik zovu kako žele”, objasnila je ona.

Kako je rekla, problem je što se Sporazum ne primenjuje u dobroj nameri.

„Kao što znate, u ovom sporazumu postoje dva odbora – jedan je Istorijski odbor, drugi je Međuvladin odbor, koji bi trebalo da se sastaje jednom godišnje kako bi nadgledao primenu Sporazuma i utvrđivao nove zadatke. Dogovorili smo se oko mnogih stvari, uključujući ubrzanje rada odbora, koji kao rezultat, međutim, ne samo da nije ubrzao, već je i stao. U svakodnevnim smo pregovorima. Nemamo nameru da se zaustavimo, posebno zato što već 30 godina podržavamo Severnu Makedoniju. Pitanje je pokrenuto tokom našeg predsedavanja. Očigledno je bilo prilično uspešno. Činjenica je da brojna predsedništva posle nas, uključujući i nemačko, kao glavno pitanje podižu evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana. Dakle, i sada ostajemo u pregovorima. Danas, mrežni timovi dva ministarstva spoljnih poslova pokušavaju da reše sukob kako bismo mogli da gledamo unapred. Ali još uvek ima vremena. Pregovori su intenzivni”, rekla je Zaharieva.

Podsetila je da je odluka o započinjanju pregovora doneta u martu. Sastanak Saveta za opšte poslove sada mora da odobri pregovarački okvir, koji nije konačan, ali je indikativan.

„Trenutno Bugarska nije u stanju da odobri pregovarački okvir u obliku u kojem je predstavljen. Imamo vremena, ali vremenski interval je izuzetno tanak“, naglasila je Zaharieva.

Upitana zašto bugarska država neće odstupiti, ona je odgovorila: „Na način na koji prepoznajemo stvarnost, i oni moraju da prihvate prošlost. Ništa komplikovano nema u vezi s tim”.

Zaharieva je optužbe o manjinama nazvala krajnje neprihvatljivim.

„Ne samo da nisu promenili pristup, sećate se i rezolucije Evropskog parlamenta. Pitanje manjina je gotovo najveći zadatak evropskih poslanika. Najverovatnije je Skoplje podstaklo na uključivanje preporuke da Bugarska prizna manjine. Činjenica da ove napore nastavljaju i podržavaju institucije Severne Makedonije znači da se, uprkos navedenim garancijama da se to neće dogoditi, u stvari događa. Ovo je veoma važno za nas, a takođe je i crvena linija”, rekla je, dodajući da se radi o istorijskoj tačnosti. „Jer, ako se kaže šta je to, sa njihove strane neće biti zahteva za makedonskom manjinom u Bugarskoj“, rekla je bugarska ministarka spoljnih poslova. / ibna