Zaharieva: Nije nam drago što smo morali reći “ne” Severnoj Makedoniji

Zaharieva: Nije nam drago što smo morali reći “ne” Severnoj Makedoniji

„Bugarska nije zadovoljna činjenicom da je morala da kaže „ne“ na početku pregovora između Republike Severne Makedonije i Evropske unije“, rekla je bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva.

Bugarska ministarka je naglasila da su problemi između Sofije i Skoplja povezani sa činjenicom da Severna Makedonija ne uspeva da primeni Ugovor o prijateljstvu i dobrosusedstvu koji su u avgustu 2017. godine potpisali premijeri dve države, Bojko Borisov i Zoran Zaev. Drugo otvoreno pitanje leži u činjenici da i dalje postoji govor mržnje protiv Bugarske.

„30 godina nakon promena, oni odgajaju jednu generaciju za drugom da mrze Bugarsku. Nismo zadovoljni činjenicom da smo morali reći „ne“, ali u svojim knjigama i dalje samo naše ljude nazivaju „fašistima“. Da, Bugarska je bila saveznik Nemačke, ali narod Bugarske je spasio Jevreje“, rekla je Zaharieva Asenu Genovu u svojoj emisiji.

Bugarska ministarka rekla je da nerešena bilateralna pitanja, kao što je slučaj sa Skopljem, predstavljaju prepreku za nastavak procesa evropskih integracija i da bi trebalo da budu rešena pre bilo kakvog poziva na pregovore. Ovo je ključno načelo EU.

„Zbog toga svaka država kandidat mora da reši sve probleme na čekanju ne samo sa državama članicama, već i sa svojim susedima“, rekla je Zaharieva. „Radimo na rešavanju ovih pitanja, ali ne smemo zatvarati oči pred falsifikovanjem istorije i govorom mržnje.“

Upitan zašto Bugarska ne razvija infrastrukturu sa Severnom Makedonijom na Koridoru №8 za koju se očekuje da poveže dve zemlje, Zaharieva je rekla da je “železnica stigla do granice; Ne mogu završiti nešto što se završava ničim.“ / ibna