Zaharieva: Trenutno, Bugarska ne može reći “da” za Severnu Makedoniju

Zaharieva: Trenutno, Bugarska ne može reći “da” za Severnu Makedoniju

„U ovoj fazi ne postoji način da se kaže “da” početku pregovora između Republike Severne Makedonije i EU. Naša podrška Severnoj Makedoniji nikada nije bila bezuslovna. Bugarska ne dovodi u pitanje jezik i savremeni identitet tamošnjeg stanovništva“, rekla je Ekaterina Zaharieva, potpredsednica vlade i ministarka spoljnih poslova Bugarske.

„Mi smo svoj stav vrlo jasno izrazili. Sada je to vrlo vidljivo za javnost. Već prošle godine vlada je podnela izjavu parlamentu, koju su podržale sve stranke. Stoga naš stav o Republici Severnoj Makedoniji nije nov, kako neki tvrde. Verujem da svi imamo jedinstvo po ovom pitanju“, rekla je ministarka spoljnih poslova bugarskoj televiziji bTV.

Takođe je naglasila da je u interesu Bugarske da se sve zemlje Zapadnog Balkana pridruže EU.

„Trenutno Bugarska nije u mogućnosti da odobri pregovarački okvir sa Republikom Severnom Makedonijom. Postoji ugovor o prijateljstvu i dobrosusedstvu, koji je potpisan 2017. godine, a ratifikovan 2018. godine, ali se ne primenjuje“, rekla je Zaharieva.

Ponovila je da uprkos špekulacijama u Severnoj Makedoniji, Bugarska nema pretenzije na to kako su definisani građani ove republike, ali Makedonci ne bi smeli da imaju pretenzije na bugarsku istoriju. “Ali, mi se ne bavimo samo istorijom, već i govorom mržnje. Nepriznavanje istorijske istine dovodi do prilično ozbiljnih problema u odnosima dve zemlje“, objasnila je Zaharieva.

Za razliku od ostalih balkanskih zemalja, sa kojima smo delili istoriju, mi imamo zajedničku istoriju sa Republikom Severna Makedonija. „Skoplje je potpisalo sporazum, ali sada pokušavaju da ga izbegnu. „Sa zemljama poput Grčke i Turske, za razliku od Severne Makedonije, mi smo delili istoriju, ali ne i zajedničku istoriju“, rekla je Zaharieva.

„Ne želimo da kažemo bugarskim građanima kako da se definišu. To nije problem. Savet ministara jedinstven je po pitanju Severne Makedonije; U stalnom sam kontaktu sa premijerom Bojkom Borisovim. Svaka spekulacija da će neko nešto promeniti u poslednjem trenutku nema veze sa stvarnošću“, kategorično je rekla Zaharieva.

Prema njenim rečima, “moramo doći do dobre namere kako bismo sproveli sporazum potpisan između dve strane i ne tražiti načine da ga zaobiđemo.

Ne želimo bugarsku manjinu u Republici Severnoj Makedoniji, jer to znači prepoznavanje rada onih koji su radili 75 godina na uništavanju bugarske samospoznaje tamošnjeg stanovništva, njegovo brisanje. „Moraju se stvoriti uslovi da ljudi koji se izjašnjavaju o svojoj bugarskoj samosvesti u Republici Severnoj Makedoniji ne budu diskriminisani i mogu slobodno da izjave šta su“, istakla je Ekaterina Zaharieva.

Nažalost, čuli smo puno odgovora s druge strane granice. Pregovori moraju funkcionisati, još se nismo složili oko svih pitanja da kažemo “da”. Premijer Borisov je takođe objasnio kancelarki Angeli Merkel da napredak nije dovoljan, rekla je bugarska ministarka spoljnih poslova.

U vezi sa radom Zajedničkog bugarsko-makedonskog komiteta i dogovorom koji su istoričari postigli o pet ličnosti iz srednjeg veka, važno je da ovaj rezultat nije javno objavljen i da nije ušao u udžbenike. To znači da je rezultat rada Komiteta minimalan jer nije došao do javnosti Severne Makedonije. / Ibna