Zaharijeva: Bugarska i Rumunija su nedovoljno zastupljene u evropskoj spoljnoj politici

Zaharijeva: Bugarska i Rumunija su nedovoljno zastupljene u evropskoj spoljnoj politici

Nažalost, Bugarska i Rumunija su još uvek nedovoljno zastupljene u Evropskoj službi za spoljne poslove, a dve zemlje imaju odlične diplomate, rekla je bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva u razgovoru sa rumunskom premijerkom Vioricom Dancila.

Zaharijeva je rekla da su imenovanje rumunske diplomatkinje Mircea Geoana za zamenika generalnog sekretara NATO-a i nominacija Bugarke Kristaline Georgieve za sledećeg izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda „primeri koji treba slediti“.

Bugarska ministarka spoljnih poslova bila je 26. avgusta u Bukureštu, u jednodnevnoj poseti, kako bi održala predavanje na godišnjoj konferenciji rumunskih ambasadora iz celog sveta.

Zaharieva i Dancila razgovarale su o nekoliko pitanja iz domena bilateralnih odnosa, kao i o rezultatima bugarskog i rumunskog predsedavanja Savetom EU, navodi se u saopštenju bugarskog ministarstva spoljnih poslova.

„Zadovoljstvo mi je što mogu da Vas pozdravim u Bukureštu. Uveravam Vas da ćemo podržati vaš predlog za komesara“, rekla je Dancila, navodi se u izjavi. „Nivo saradnje naših zemalja je odličan“, rekla je ona.

„Rumunija je bila jedna od prvih zemalja koju sam posetila kao ministarka. Čestitam vašim timovima na predsedavanju Savetom EU – naše dve zemlje su dokazale da se savršeno mogu boriti sa takvim izazovima“, rekla je Zaharieva.

Ona je prenijela Dancili čestitke bugarskog premijera Borisova na pozitivnoj oceni Bugarske o tri memoranduma potpisana na poslednjem sastanku vlada dveju zemalja 29. marta 2019. u Bukureštu.

Dokumenti se odnose na poboljšanje Dunavske brodske i transportne povezanosti, malih i srednjih preduzeća i hitne saradnje./ibna