Zaharijeva: Bugarska neće blokirati evropski put Severne Makedonije

Zaharijeva: Bugarska neće blokirati evropski put Severne Makedonije

Bugarska neće blokirati Republiku Severnu Makedoniju na putu ka Evropskoj uniji, naglasila je ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva.

„Nećemo zaustavljati Severnu Makedoniju na putu ka EU. Uvek smo stajali uz njih, bili smo prvi koji su priznali njihovu nezavisnost. Nikada nismo skrivali svoje uslove za podršku; oni su uvek bili jasni“, rekla je bugarska ministarka spoljnih poslova i dodala da bi „oni sami mogli usporiti“.

Zaharijeva je naglasila da je Bugarska uvek bila iskrena i otvorena prema Severnoj Makedoniji i da je to bila svrha izjave koju je odobrio bugarski Parlament.

„Neprihvatljivo je da u vreme kada se približe izbori, komitet eksperata zaustavi svoj rad. Toga nije bilo sa naše strane. Kada smo prošle godine imali izbore za Evropski parlament i lokalne vlasti, da li smo prestali da radimo?“, pitala se ministarka spoljnih poslova.

Takođe je napomenula da je Bugarska uvek poštovala pravo na samoopredeljenje.

„Loše je što mnogi političari u Severnoj Makedoniji veruju da će pobediti na izborima sa anti-bugarskim stavom. Izbori prolaze, ali komšije ostaju. Niko nije imao koristi od govora mržnje. To je moj apel našim susedima“, rekla je Zaharijeva.

Kada je u pitanju informacija o novom izveštaju Evropske komisije o reformi pravosuđa, Ekaterina Zaharijeva je rekla da ne postoji novi izveštaj o pravosuđu u okviru mehanizma saradnje i kontrole.

Podsetila je da je u sredu potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis lično negirao da postoji izveštaj o pravosudnom sistemu. Takođe je naglasio da je Bugarska jedina zemlja u Evropskoj uniji koja ispunjava kriterijume za budžetski deficit./ibna