Zaharijeva i Dendias potvrdili strateški odnos između Bugarske i Grčke

Zaharijeva i Dendias potvrdili strateški odnos između Bugarske i Grčke

Potpredsednica bugarske vlade i ministar spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva i grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias, koji je posetu zemljama regiona započeo iz Sofije, potvrdili su stratešku prirodu odnosa dveju zemalja.

U veoma prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias i njegova bugarska koleginica Ekaterina Zaharieva sastali su se u Sofiji tokom zvanične posete šefa grčke diplomatije Bugarskoj, gde se sastao sa državnim i političkim liderima.

„Veoma sam srećan što je vaša turneja započela u Bugarskoj. To pokazuje da su naši odnosi na strateškom nivou. To je primer kako se istorijska preplitanja mogu prevazići i pretvoriti u međusobnu podršku i prijateljstvo“, rekla je Ekaterina Zaharijeva tokom zajedničkih izjava posle njihovog sastanka.

Zaharieva i Dendias razgovarali su i o strateškom partnerstvu unutar EU, naglašavajući zajedničke stavove o kohezionoj politici, budžetiranju, migraciji, energetskoj bezbednosti i proširenju EU.

“Uvek ćemo biti zahvalni i nikada nećemo zaboraviti podršku Grčke za članstvo u EU, kojoj smo se pridružili 2007. godine,” rekla je Zaharijeva i dodala da je vreme da se pokaže ista podršku zemljama Zapadnog Balkana za ulazak u EU. Oboje su se složili da budućnost Zapadnog Balkana leži u EU. “Bugarska će nastaviti aktivno i čvrsto podržavati evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana i u tom pogledu posebno cenimo grčko partnerstvo”, kazala je Zaharieva.

Nikos Dendias je, sa svoje strane, podvukao punu podršku Grčke u naporima Bugarske da se pridruži evrozoni i šengenskom području. Grčki ministar se takođe saglasio sa svojom koleginicom o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, naglasivši da „u ovom kontekstu, a što se tiče Republike Severne Makedonije, pridajemo poseban značaj punom i doslednom sprovođenju Sporazuma iz Prespe“.

Dvoje ministara razgovarali su o razvoju ekonomskih odnosa, energetskim odnosima i povezanosti IGB-a između Bugarske i Grčke, povećanju uzajamnih ulaganja i povezivanja. Trenutno je Grčka među prvih pet glavnih investitora u Bugarskoj u oblastima kao što su finansije, telekomunikacije, metalurgija i trgovina. U 2018. godini trgovinska razmena između dve zemlje iznosi približno 3,3 milijarde evra.

Dva ministarstva, u saradnji sa matičnim ministarstvima svojih zemalja, složila su se da rade na još bržim procedurama prelaska granice, pošto 1,5 miliona građana sa svake strane poseti onu drugu zemlju, uključujući ne samo turiste, već i premeštanje radnika i privrednika. „Ne možemo sebi da priuštimo redove duge kilometrima – moramo pronaći mehanizam koji će putnicima olakšati put“, rekla je Zaharijeva.

Sa svoje strane, Nikos Dendias je rekao: „Razgovarali smo o pitanjima koja se odnose na različite multilateralne oblike saradnje, u koje su uključene obe zemlje. U tom kontekstu, Grčka je spremna da bude domaćin četvrtog sastanka Vrhovnog saveta za saradnju, što će dati novi podsticaj našoj saradnji“.

Konačno, grčki premijer je rekao da je informisao sagovornicu o ilegalnom ponašanju Turske u širem regionu. „Kao što znate, uprkos snažnim i jasnim porukama EU, kao i zabrinutosti međunarodne zajednice, koje su izričito izražene, Turska nastavlja da krši međunarodno pravo svojim stalnim ilegalnim aktivnostima u teritorijalnim vodama i Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Republike Kipar, koja je članica EU. Takođe pokazuje sve opasnije ponašanje u regiji Egeja,“ napomenuo je grčki ministar spoljnih poslova.

Nikos Dendias i Ekaterina Zaharieva su se takođe dogovorili da rade na organizovanju Godine Bugarske u Grčkoj i Grčke u Bugarskoj povodom 140. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa 2020. godine, kao i na zajedničkom sastanku dveju vlada ./ ibna