Zaharijeva: ” Očekujem da se slobodno kretanje u okviru EU i susednih zemalja obnovi 15. juna”

Zaharijeva: ” Očekujem da se slobodno kretanje u okviru EU i susednih zemalja obnovi 15. juna”

„Nadam se i očekujem da će se, koordinacijom i u skladu s posebnostima svake zemlje, od 15. juna normalizovati kretanje unutar Evropske unije i sa susednim zemljama koje se suočavaju sa sličnim epidemiološkim rizikom. Ovo je veoma važno! Na kraju dana, ne nameravamo da se vratimo u situaciju pre pozitivnih rezultata zbog pada broja inficiranihi koronavirusom“, rekla je ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva, na pitanje kada se mogu očekivati slobodna putovanje.

“Čak i ako se kretanje obnovi i olakša, sve će se to raditi u skladu sa socijalnom distanciranjem, pravilima bezbednosti u avionima, hotelima i svim zahtevima koje će svaka zemlja ispunjavati skoro celo leto”, rekla je Zaharijeva i dodala da Ministarstvo spoljnih poslova savetuje građanima Bugarske da idu samo na neophodna putovanja.

„Evropa više nije u središtu krize, kao pre tri nedelje. Sada su drugi kontinenti mnogo pogođeniji. Nije slučajno što je Evropska komisija izdala četiri saopštenja sa preporukama državama članicama za postepeni oporavak i prevazilaženje strogih mera koje su preduzele sve zemlje. Jedan od ciljeva je obnavljanje slobodnog zajedničkog tržišta – jedno od najvažnijih dostignuća Evropske unije, ali ono mora biti učinjeno nesmetano, odgovorno i s izračunatim rizikom. Želela bih da vas podsetim da smo na inicijativu bugarskog premijera započeli razgovore sa zemljama sličnog epidemiološkog rizika – Grčkom, Rumunijom, Srbijom. Mi održavamo takvu četvorostranu šemu, to je bio razlog. Pomno pratimo procedure. Takođe smo u kontaktu sa Republikom Severnom Makedonijom u vezi sa radnicima na granici“, objasnila je Zaharijeva.

Što se tiče plana EU za prevazilaženje krize COVID-19, ministarka spoljnih poslova je prokomentarisala: „Plan oporavka potreban je što je pre moguće. Nije tajna da postoje razlike između onih koji žele više subvencija i onih koji žele kredite. Čekamo predlog Komisije. Za nas je važno da sve zemlje imaju jednak pristup, a kriterij nije samo broj inficiranih i smrtnih slučajeva, jer su sve ekonomije pretrpele posledice”. / ibna