Zaharova: “Rusija prati situaciju u Crnoj Gori”

Zaharova: “Rusija prati situaciju u Crnoj Gori”

Eskalacija napetosti u Crnoj Gori i nasilno postupanje crnogorskih vlasti prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ i njenim vernicima izazivaju ozbiljnu zabrinutost Rusije, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je na konferenciji za novinare u četvrtak u Moskvi navela da je 12. maja, na praznik posebno poštovanog svetitelja u Crnoj Gori Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću služen tradicionalni moleban, a da je policija, pod izgovorom narušavanja mera karantina, rasterala vernike primenjujući suzavac, i da su tada uhapšeni i tek 15. maja pušteni Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sa svojim sveštenstvom.

Zaharova je napomenula da je 19. maja Stejt department istakao važnost poštovanja verskih prava i podržao oštru akciju crnogorskih vlasti.

“Takva izjava svedoči o tome da crkvenu tematiku u Vašingtonu posmatraju kroz prizmu geopolitike. Reč je o očiglednim namerama da se unese raskol u pravoslavni svet i da se uništi jedinstvo duhovnog prostora na Balkanu”, ocenila je Zaharova.

Ona je naglasila da je Rusija uverena u potrebu rešavanja svih problema u okvirima konstruktivnog dijaloga, uz očuvanje standarda, pravila i normi određenih međunarodnim dokumentima, poštujući zakonska prava kanonske crkve i vernika, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Zaharova je naglasila da bi neprirodno razdvajanje vernika, uključujući i prljavo mešanje spoljnih faktora, rezultiralo stvaranjem velikih problema, pa čak i nemira, koje bi lako moglo preplaviti region./ibna