Zahrieva: Bugarska ne odobrava pregovarački okvir sa Severnom Makedonijom

Zahrieva: Bugarska ne odobrava pregovarački okvir sa Severnom Makedonijom

„U ovoj fazi Bugarska ne može da podrži pregovarački okvir sa Republikom Severna Makedonija i organizaciju prve međuvladine konferencije u ovom kontekstu. Predloženi plan za usvajanje ne odražava bugarske zahteve i ne može se podržati u sadašnjem obliku”, rekla je novinarima ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva.

Danas je održan telekonferencijski sastanak ministara spoljnih poslova država članica EU, tokom kojeg se između ostalog razgovaralo o pitanju proširenja.

„Bugarska može da odobri pregovarački okvir sa Republikom Albanijom, jer su ispunili većinu uslova postavljenih u martu“, objasnila je Zaharieva.

Obavestila je ministre spoljnih poslova EU o bilateralnim razgovorima između Sofije i Skoplja i zahvalila Berlinu na pomoći.

„Stav Bugarske zasnovan je na okvirnom stavu parlamenta. Javno se izražava više od godinu dana, između ostalih i severno-makedonskim kolegama. Šest meseci ranije, to je objavljeno tokom međuvladine konferencije“, podsetila je Zaharieva.

Bugarska insistira na tome da se u pregovorima uspostave tri uslova: 1. Pridržavanje jezičkog standarda od 1999. godine i potvrđivanje Ugovorom o prijateljstvu i dobrosusedstvu; 2. Plan za primenu Konvencije iz 2017. godine; 3. vrlo jasan i eksplicitan tekst u kome se navodi da u Bugarskoj neće biti zahteva za makedonskom manjinom.

„Ovi uslovi još uvek nisu uključeni u nacrt pregovaračkog okvira“, naglasila je Zaharieva.

Dodala je da Bugarska uvek ostaje otvorena za razgovore i pronalaženje rešenja, ali kada se pregovori održe, potrebni su kompromisi sa obe strane. / ibna