Zahtev da se lipicaneri upišu na UNESCO listu

Zahtev da se lipicaneri upišu na UNESCO listu

U sred pandemije koronavirusa, postoje i neki primeri da život nije zaustavljen na svakom polju i da osim borbe protiv COVID-19 postoje neke aktivnosti.

Nedavno je podnet zahtev osam zemalja da se tradicija uzgajanja konja lipicanera upiše na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva. Konačnu odluku UNESCO će doneti 2021. godine.

Multinacionalni zahtev prosledile su Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Mađarska, Italija, Rumunija, Slovačka i Slovenija, navodi hrvatsko Ministarstvo kulture u saopštenju za javnost.

UNESCO-ov međuvladin odbor za zaštitu nematerijalne kulturne baštine proceniće zahtev i odlučiti o upisu na svojoj 16. sednici u decembru 2021. godine.

Tradicija uzgajanja konja lipicanera u krajevima Slavonije, Baranje i Srema važan je dio hrvatske kulturne baštine, a upisana je u Registar hrvatske kulturne baštine 2017. godine.

Krajem 2017. godine pokrenuta je međunarodna inicijativa za pripremu zahteva za UNESCO, a glavni koordinator za pripremu zahteva u Hrvatskoj je Ministarstvo kulture.

Uzgoj lipicanskih konja imao je važnu ulogu u hrvatskoj istoriji, kako u kulturi aristokratske, zemljoradničke i vojne klase, tako i u narodnom životu. Prvi lipicaneri bili su uzgajani u Hrvatskoj oko 1700. godine u štalama grofa Andrije Jankovića, gde je oko 1800. godine uzgojen jedan od osam priznatih pastuva osnovne krvne linije, Tulipan.

Hrvatsko ministarstvo takođe napominje da se „od osnivanja štala za rasplod u Lipici 1580. godine uzgoj lipicanera proširio geografskim oblastima današnje Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Italije, Rumunije, Slovačke i Slovenije“.

„Već više od 450 godina i kroz promenljive političke sisteme, element je uvek ujedinjavao nosioce, praktičare i zajednice iz osam zemalja. Oni su prvi čuvari uzgoja konja lipicanera, zasnovanom na pouzdanom spoju čoveka i konja, i zajedničkom kulturnom nasleđu”.

Hrvatska ima 17 unosa u UNESCO-ove liste nematerijalne kulturne baštine.