Zahtev US State Departmenta o brodu Yavuz jača Kipar

Zahtev US State Departmenta o brodu Yavuz jača Kipar

Komentar portparola vlade

Autor: Michalis Michael

Stav US Stejt departmenta da samo kiparska vlada ima moć da odlučuje o operacijama bušenja, kao i poziv Turskoj da povuče brod-bušilicu Yavuz iz teritorijalnih kiparskih voda jača Kipar, rekao je portparol vlade Prodromos Prodromou za KIPE.

Dodao je da se „još jednom čini da međunarodna zajednica, što je dokazano od strane Sjedinjenih Država, preuzima to pitanje, osuđuje i protivi se ilegalnim operacijama Turske i destabilizirajućim aktivnostima koje je preduzela“, te izrazio nadu da će te poruke primorati tursku vladu da se ovim pitanjem bavi na drugačiji način kako bi „omogućila put efikasnim pregovorima o pitanju Kipra, pre svega mogućnost uspostavljanja odnosa legitimiteta i saradnje u budućnosti“.

Upitan da komentariše izjave portparola američkog State Departmenta o aktivnostima broda-bušilice Iavuz u teritorijalnim vodama Kipra, Prodromou je naglasio da je važnost takvog stava očigledna, kada dolazi od američke vlade.

„Sigurno nas ojačava nagoveštaj Stejt departmenta da samo vlada Kipra ima moć da odlučuje o operacijama bušenja, dok poziv Turskoj da povuče brod iz kiparskih teritorijalnih voda takođe ojačava Kipar“, izjavio je on.

Dodao je da je „poziv američke vlade na akcije zasnovane na legitimitetu i na odnosima saradnje identičan stavu Kipra, koji je Turskoj prethodno predložio konsultacije o sporazum o EEZ-u između dve zemlje, ali i sa opštim stavom u vezi rešenje kiparskog pitanja, što bi zaista olakšalo razgovore o saradnji u oblasti gasa“.

Prodromou je rekao da se „ponovo čini da međunarodna zajednica ovom reakcijom, kroz SAD, osuđuje i protivi se ilegalnim operacijama Turske i destabilizujućim aktivnostima koje je preduzela. Nadamo se da će ove poruke omogućiti turskoj vladi da stvari postavi drugačije, i efikasnim pregovorima o kiparskom pitanju, pre svega, omogućiti stvaranje odnosa legitimiteta i saradnje u budućnosti“./ ibna