Zajednička izjava nakon sastankaRadne grupe za strateški dijalog o energiji između SAD i Grčke

Zajednička izjava nakon sastankaRadne grupe za strateški dijalog o energiji između SAD i Grčke

Vlade Sjedinjenih Država i Grčke održale su u ponedeljak 2. sastanak Radne grupe za strateški dijalog o energiji na visokom nivou, putem telekonferencije. Šef delegacije SAD-a, pomoćnik američkog državnog sekretara za energetske resurse (ENR) Francis R. Fannon, američki podsekretar za energetiku Mark Menezes, zamenik grčkog ministra spoljnih poslova za ekonomsku diplomatiju Kostantinos Fragkogiannis i zamenik ministra energetike Gerassimos Thomas potvrdili su opredeljenost Grčke i Sjedinjenih Država da rade zajedno u podršci diverzifikaciji izvora energije u jugoistočnoj Evropi, u saradnji sa regionalnim partnerima u istočnom Mediteranu na razvoju energetskih resursa i promociji regionalne energetske bezbednosti. Radna grupa za energetiku radi na sve većem angažmanu nakon sastanka o strateškom dijalogu SAD i Grčke u decembru 2018. i oktobru 2019. godine.

Delegacije dve države razgovarale su o tekućim kretanjima u regionu istočnog Mediterana, uključujući američku podršku inkluzivnim partnerstvima koja okupljaju različite aktere u ovom regionu. U tom kontekstu obe strane su izrazile stalnu snažnu podršku mehanizmu 3 + 1 i Istočno-mediteranskog foruma za gas. Takođe su razgovarali o trenutnim uslovima na energetskom tržištu, koje je stvorila pandemija COVID-19. Obe strane ponovile su važnost diverzifikacije u energetskom sektoru, naglašenu nedavnim poremećajima u lancima snabdevanja.

Delegacije su naglasile potrebu da sve države istočno-mediteranskog regiona sprovedu svoje aktivnosti u skladu sa međunarodnim pravom, uključujući međunarodno pomorsko pravo, kao što je rečeno Konvencijom o moru iz 1982. godine, i promovišu dobrosusedske odnose u korist regionalne stabilnosti i bezbednosti, stvarajući tako pogodno okruženje za diverzifikaciju energetskih resursa i ruta.

Pomoćnik sekretara Fannon izrazio je zadovoljstvo zbog dovršetka grčkog dela Trans-jadranskog naftovoda, podrške za nastavak izgradnje interkonektora Grčka-Bugarska, kretanja napred sa projektom jedinice za regasifikaciju plutajućeg skladišta Alexandroupoli i podzemnog skladišta gasa Kavala, kao i interkonekcija Grčka-Severna Makedonija. Delegacije SAD i Grčke potvrdile su svoju podršku diverzifikaciji izvoznih opcija za energetske resurse istočnog Mediterana koji poboljšavaju regionalnu i evropsku energetsku sigurnost i komercijalno su održivi, što bi moglo uključivati novu infrastrukturu, poput naftovoda EastMed.

Grupa je takođe razgovarala o potencijalnim američkim ulaganjima privatnog sektora u grčki energetski sektor, mogućnostima na tržištu nafte i proširivanju saradnje u sektoru obnovljivih izvora energije. Istaknute su nove mogućnosti za američko ulaganje koje je stvorila američka razvojna finansijska korporacija. Obe strane pozdravile su učešće ExxonMobile u partnerstvu s Totalom i Hellenic Petroleumom u dva područja licenciranja za istraživanje kopna na zapadu i jugozapadu Krita te se raduju uspostavljanju novih partnerstava u ovom sektoru. Obe strane su takođe razgovarale o potencijalnim mogućnostima za američko ulaganje u sektor obnovljivih izvora energije, u svetlu nedavno ratifikovanog grčkog zakona pod nazivom „Modernizacija zakonodavstva u oblasti životne sredine“.

Delegacije su se obavezale da će nastaviti saradnju u svim oblastima o kojima se raspravlja u Radnoj grupi za energetski strateški dijalog. / Ibna