Zajednička komisija Severne Makedonije i Bugarske zaglavljena u nesporazumu oko Goce Delčeva

Zajednička komisija Severne Makedonije i Bugarske zaglavljena u nesporazumu oko Goce Delčeva

Nije zabeležen napredak u radu mešovitog komiteta stručnjaka Severne Makedonije i Bugarske. Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski priznao je da komisija radi izuzetno sporim tempom.

Predsedavajući specijalnih timova ovog odbora takođe se slažu da nema napretka i da je ovo period stagniranja u radu Komisije. Problem je lik Goce Delčeva i kome on pripada, Severnoj Makedoniji ili Bugarskoj.

„Ono što je sada problematično u radu tog odbora je govoriti o principu, a da se ne meša u njihov rad. Ne možete nas pratiti u 2019. godini, a 2020. godine ćete da odlučujete šta je po nacionalnosti bio čovek koji je živeo pre 150 godina“, rekao je Pendarovski u intervjuu za TV24.

Pendarovski kaže da je ideja ove Komisije i makedonsko-bugarskog dobrosusedskog sporazuma, da se pronađu dodirne tačke za neke istorijske ličnosti.

„Ako pišete zajedničku istoriju, a želite da Goce Delčev bude zapisan kao čisti Bugarin, šta je razlog da slavite to je on samo vaš. On mora biti deo tebe, deo mene kako bismo ga ti i ja zajedno slavili. Jasno je kao dan. To je formulacija “, objasnio je šef države.

Prema njegovim rečima, bilo bi mnogo bolje kada bi se nekoliko međunarodnih stručnjaka, koji poznaju istoriju Balkana iz tog doba, uključili u Zajednički ekspertski odbor Severne Makedonije i Bugarske.

„Mislim da je jedan od razloga uspeha Prespanskog sporazuma to što je imao međunarodno prisustvo“, rekao je predsednik Pendarovski.

Bugarski predsednik Rumen Radev rekao je da bi Bugarska trebalo da podrži integraciju Severne Makedonije u EU, ali ne na štetu bugarske istorije, jezika i identiteta. Na sastanku u septembru sa bugarskim zvaničnicima, on je postavio rokove za rešenje.

“Ako sledećeg meseca ne bude postignut dogovor o spornim pitanjima, treba pripremiti novi nacionalni stav za zaštitu bugarskog interesa … Ako nema napretka, vlada treba da preduzme konkretne mere i zauzme novu poziciju sa jasnim kriterijumima za zaštita bugarskih nacionalnih interesa koji će uticati na pregovarački okvir za Republiku Severnu Makedoniju. Nećemo dozvoliti da se nerešeni komšijski problemi unose u našu evropsku porodicu“, rekao je Radev.

I na poslednjem sastanku Zajedničkog komiteta krajem prošlog meseca u Sofiji, procenjeno je da je došlo do perioda usporavanja sa vrlo malim napretkom u radu stručnjaka.

Sukob je počeo kada je otvoreno pitanje Goce Delčeva. Obe strane pokušavaju da dokažu da je Goce Delčev ili poznati makedonski revolucionar ili Bugarin koji se borio za slobodu Severne Makedonije ili Bugarske. Istoričari sa obe strane stola nisu uspeli da premoste ovaj spor./ibna