Zajedničko saopštenje posle sastanka Mitsotakis-Anastasiades: Pregovori na Kipru trebalo bi da se ponovo pokrenu

Zajedničko saopštenje posle sastanka Mitsotakis-Anastasiades: Pregovori na Kipru trebalo bi da se ponovo pokrenu

Lideri Grčke, Kyriakos Mitsotakis, i Kipra, Nicos Anastasiades, zajedničkom izjavom nakon sastanka, potvrdili su svoju “apsolutnu volju” za ponovnim suštinskim pregovorima, koji će dovesti do održivog i funkcionalnog rešenja za kiparsko pitanje.

Jasno su istakli da razgovaraju o rešenju bez garancija i stranih trupa, zasnovanih na međunarodnom pravu, u skladu sa rezolucijama i odlukama UN-a, kao i principima i pravilima Evropske unije.

U tom cilju, istakli su da su spremni da sarađuju sa Ujedinjenim nacijama, kao deo inicijative koju je pokrenuo Generalni sekretar UN za nastavak efikasnih pregovora, kako bi se postiglo sveobuhvatno rešenje za kiparski problem. Tokom sastanka u palati Maximos u Atini, Nicos Anastasiades je informisao Kyriakosa Mitsotakis o najnovijim dešavanjima oko kiparskog pitanja.

Konkretno, obavestio ga je o svom neformalnom sastanku sa liderom kiparskih Turaka Mustafom Akincijem 9. avgusta, i o svojim prvim konsultacijama u vezi sa stavovima, kao i o svojim naporima sa specijalnim izaslanikom Generalnog sekretara UN, gospođicom Lute za približavanje stavova, koji će omogućiti nastavak pregovora, ali i preprekama koje je Turska naknadno postavila.

Takođe je detaljno informisao o agresivnim i ilegalnim aktivnostima Turske u EEZ-u i teritorijalnim vodama Kipra i Famagusti, kao i o ekstremnoj netrpeljivosti turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua tokom njegove ilegalne posete okupiranim teritorijama. Dvojica lidera izrazili su snažno protivljenje i zabrinutost zbog ilegalnih operacija, planova i izjava Turske u zatvorenom području Famagusta.

Dogovorili su se o zajedničkim akcijama u borbi protiv ilegalnih turskih aktivnosti. Takođe su izrazili zajedničko stajalište da Turska treba da okonča ove akcije i pomogne u stvaranju odgovarajuće klime za diskusiju. / ibna