NaslovnicaSrbijaZAJEDNO I BEZBEDNO KROZ DETINJSTVO: Vranjska policija održala važan čas za osnovce...

ZAJEDNO I BEZBEDNO KROZ DETINJSTVO: Vranjska policija održala važan čas za osnovce o bezbednosti u saobraćaju

Objavljeno:

Vranjska policija svakodnevno na gradskim ulicama, brine o najmlađim učesnicima u saobraćaju Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo prosvete uz podršku poverenika za ravnopravnost međunarodne organizacije OEBS u svim osnovnim školama školske 2023.-2024. godine realizuje projekat “Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo”.

Osnovni cilj projekta je podizanje nivoa svesti kod učenika osnovnih škola na okolnosti prevencije nasilja u stvarnom i virtuelnom kruženju, a jedan deo projekta odnosi se i na bezbedno učestvovanje u saobraćaju. Treći deo projekta odnosi se na reagovanje u vanrednim situacijama, ističe Branislava Filipović, oficir za prevenciju PU u Vranju.

“Ovde imamo saobraćajni poligon koji jenamenjen edukaciji dece, a koji je našoj današnjoj akciji donirao Savet za bezbednost saobraćaja Grada Vranja. Ovaj saobraćajni poligon predstavlja realnu situaciju na terenu. Imamo saobraćajne znakove, semafore imamo obeležene pešačke prelaze, zonu škole. Saobraćajni policajci su prisutni i oni deci objašnjavaju na koji način pravilno i bezbedno mogu da pređu ulicu. Projekat će se sprovoditi tokom cele godine u svim osnovnim školama na području Republike Srbije, a tako i na području Pčinjskog upravnog okruga.

U prvom i drugom razredu radionice će se realizovati od strane saobraćajne policije i pripadnika Vatrogasno-spasilačkog bataljona, dok će se u petom i sedmom razredu radionice realizovati u trajanju od dva školska časa od strane pripadnika Odeljenja kriminalističke policije i pripadnika policije Opšte nadležnosti na temu “Prevencija nasilja” .

Siniša Jovanović major Odeljenja saobraćajne policije PU Vranje, objašnjava da policija svakodnevno ulaže sve napore kako bi prvenstveno deca bila bezbrižna i bezbedna u saobraćaju , ali i ostali učesnici u saobraćaju.

“Generalno može se reći da deca bolje poštuju propise nego možda stariji. Mi se trudimo da svakodnevnim preventivnim aktivnostima da deca kao učesnici u saobraćaju pre svega prilikom prelaska preko ulice crveno svetlo kada je u pitanju, a i kada je zeleno svetlo u pitanju da dete stane pogleda levo, desno i ako čuje neki zvuk i vidi neki auto
bez obzira što dete ima prvenstvo prolaza da stane sačeka da prođe vozilo kako bi svi bili sigurni, a deca bezbedna u saobraćaju. Najveća
bezbednost je pre svega usmerena na samu decu.

Trudimo se da su naše patrole svakodnevno na putu i ako vide da deca ne mogu da pređu ulicu zbog gužve u saobraćaju i kada se to desi, policajci izađu i prevedu decu ako treba tu su i da prenesu dete preko ulice zbog velike guže. Iskreno ulažemo sve napore da to bude prvenstveno zbog dece, ali i ostalih učesnika u saobraćaju”, ističe Jovanović.

Kurir.rs/T.S.

Kurir

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije objave