Zaključci samita u Sofiji: Lideri zemalja Zapadnog Balkana ostaju posvećeni regionalnoj saradnji

Zaključci samita u Sofiji: Lideri zemalja Zapadnog Balkana ostaju posvećeni regionalnoj saradnji

Lideri EU i Zapadnog Balkana naglasili su značaj regionalne saradnje i obećali kontinuiranu podršku različitim zajedničkim inicijativama za poboljšanje regionalnog potencijala kojim će se ojačati ekonomija i dobrosusedski odnosi, stoji u konačnoj verziji zaključaka predsedavajućeg.

Dokument se takođe osvrće na inicijativu zajedničkog regionalnog tržišta, kao i na Zelenu agendu za Zapadni Balkan, digitalnu transformaciju regiona, politike vezane za mlade i druga pitanja.

„Lideri su pohvalili Ekonomski i investicioni plan Evropske komisije za Zapadni Balkan praćen Zelenom agendom za Zapadni Balkan, čiji je cilj da podstaknu dugoročni ekonomski oporavak regiona koji se temelji na zelenoj i digitalnoj tranziciji kroz značajan investicioni paket, što dovodi do održivog ekonomskog rasta, sprovođenja reformi potrebnih za napredak na putu EU i približavanja Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU“, navodi se u dokumentu.

Lideri Zapadnog Balkana takođe su se složili o Deklaraciji o zajedničkom regionalnom tržištu (CRM) – katalizatoru za dublju regionalnu ekonomsku integraciju i stepenici ka jedinstvenom tržištu EU, a takođe su usvojili Akcioni plan za period 2021 – 2024, koji je zasnovan na četiri slobode EU.

Lideri zemalja Zapadnog Balkana pozdravljaju Smernice za sprovođenje Zelene agende za Zapadni Balkan. Lideri su takođe izrazili spremnost da preduzmu mere i usklade se sa relevantnim politikama EU postavljajući postizanja klimatske neutralnosti do sredine veka kao vodeći cilj.

„Deklaracija ima za cilj otključavanje ekonomskog potencijala zelene, niskougljenične i kružne ekonomije i rešavanje i suzbijanje glavnih pokretača klimatskih promena. Ovom deklaracijom lideri Zapadnog Balkana prepoznali su značaj regionalne saradnje i potvrdili svoju odlučnost da rade na poboljšanju blagostanja građana Zapadnog Balkana pridruživanjem naporima EU u borbi protiv klimatskih promena“, navodi se u zaključcima.

Kada je reč o regionalnom odgovoru na izazove povezane sa COVID19, lideri su podržali odluku kopredsedavajućih da organizuju sastanak na kojem će učestvovati ministri zdravstva.

„Složili su se da srednjoročno i dugoročno, regionalno i međunarodno koordinirane politike i mere mogu brže olakšati socio-ekonomski oporavak i pomoći u boljoj pripremi za buduće rizike i pandemije. Lideri su pohvalili solidarnost EU sa regionom u borbi protiv pandemije, pokazanu neuporedivom podrškom za region u ukupnom iznosu od 3,3 milijarde evra najavljenom 29. aprila“, navodi se u zaključnom dokumentu.

Lideri su takođe naglasili važnost mladih za prosperitet čitavog regiona i obratili se pitanju odliva mozgova i neophodnosti većeg uključivanja mladih u kreiranje politike.

„Lideri pozdravljaju uvođenje„ Agende za Zapadni Balkan o inovacijama, istraživanju, obrazovanju, kulturi, mladima i sportu“ u Komunikaciji Komisije pod nazivom „Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan“. Napredak u ovim sektorima je od suštinskog značaja za evropski put Zapadnog Balkana i za bolju regionalnu saradnju u jugoistočnoj Evropi“, navodi se u zaključcima.

Što se tiče budućnosti Berlinskog procesa, u zaključcima predsedavajućih stoji da on i dalje ostaje instrument koji ima za cilj regionalnu koheziju, istovremeno obezbeđujući konvergenciju sa jedinstvenim tržištem EU i da je značajan akcelerator regionalne povezanosti.

Pored toga, navodi se da su lideri pozdravili poziv kancelarke Merkel za sledeći samit u Berlinu 2021. godine.

Učesnici Berlinskog procesa 2020. u Sofijskom samitu bili su lideri Zapadnog Balkana, nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emmanuel Macron i premijeri Giuseppe Conte iz Italije, Kyriakos Mitsotakis iz Grčke, Andrej Plenković iz Hrvatske, Mateusz Moraviecki iz Poljske i Janez Janša iz Slovenije. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, visoki predstavnik Unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Josep Borrell Fontelles, evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, predstavnici Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, Evropske investicione banke, Evropske banka za obnovu i razvoj, Svetske banke i Kancelarije za omladinsku saradnju u regionu/ ibna