Zamenik grčkom ministra spoljnih poslova podneo ostavku nakon skandala sa lažnom biografijom

Zamenik grčkom ministra spoljnih poslova podneo ostavku nakon skandala sa lažnom biografijom

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis prihvatio je ostavku zamenika ministra spoljnih poslova Antonisa Diamatarisa. Ovom kratkom izjavom objavljeno je uklanjanje Antonisa Diamatarisa iz Vlade.

SIRIZA je insistirala na ovoj ostavci nakon otkrića da je Diamataris u svojoj biografiji dao lažne podatke, prvo za magisterij, a zatim i za diplomu. U međuvremenu, otkriveno je da je kao savetnik u svojoj kancelariji angažovao osobu protiv koje se vodila istraga, i na kraju da je on bio izvršni direktor u dve kompanije. Grcima je poznato da je Diamataris zaposlen i ostao toliko dugo na poziciji zbog posebnih veza koje je imao s porodicom Mitsotakis dugi niz godina.

To je prva pukotina u „Vladi eksperata“, jer ruši vladin narativ o vrednostima u Vladi. Do ovog incidenta dolazi nakon slučaja imenovanja Konstantinosa Paterasa za predsedavajućeg bolnice Karditsa i što je još važnije imenovanja za šefa tajne službe „službenika obezbeđenja bez diplome“, kao što je Aleksis Cipras juče spomenuo Kontoleontasu.

Diamataris podneo ostavku teškog srca

Bez ikakvog spominjanja ili objašnjenja lažnih činjenica u svojoj biografiji, Antonis Diamatarchis objavio je da je podneo ostavku. Diamataris navodi „lične napade koji dezorijentišu i utiču na premijera i podrivaju njegov rad“.

U izjavi Diamataris kaže: „Bavim se problemima dijaspore već decenijama. Moja jedina briga tokom godina je da sve podredim helenizmu. Zato sam veoma rado prihvatio predlog premijera Kyriakosa Mitsotakisa da preuzmem portfelj zamenika ministra spoljnih poslova zaduženih za dijasporu. Poslednjih dana doščo je do ličnih napada kojima je cilj da dezorijentišu i nanesu štetu vladi i premijeru, koje volim i cenim, te da podrivaju moj rad. Iz tog razloga,  sa velikim bolom, podneo sam Kyriakos Mitsotakisu svoju ostavku na mesto zamenika ministra spoljnih poslova za grčku dijasporu“./ ibna