Zapadni Balkan: 70% građana se plaši onlajn radikalizacije, pokazalo istraživanje RCC

Zapadni Balkan: 70% građana se plaši onlajn radikalizacije, pokazalo istraživanje RCC

Pandemija koronavirusa pokazala je da bezbednosne pretnje ne prestaju ni u jednom trenutku, rekla je generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Ova organizacija je u Sarajevu predstavila regionalno istraživanje o bezbednosnim pitanjima – SecuriMeter na zapadnom Balkanu.

Prema istraživanju provedenom na Kosovu, Albaniji, Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji, 64% građana je zadovoljno bezbednosnom situacijom, dok su organizovani kriminal, terorizam, migrantska kriza i lažne vesti za većinu njih bezbednosni izazovi.

„Veoma je zanimljivo s obzirom na to da 82% ispitanika ukazuje na organizovani kriminal kao glavnu bezbednosnu pretnju, a 55% ovog procenta kaže da je korupcija ono što hrani njegovo postojanje“, rekla je Bregu.

U istraživanju je učestvovalo više od 6.000 ljudi.

„Na zapadnom Balkanu 56% građana snažno podržava rad agencija za sprovođenje zakona u borbi protiv terorizma, ali kada je u pitanju međunarodni organizovani kriminal, 48% je nezadovoljno“, rekao je Bregu.

Prema njenim rečima, za 70% građana zapadnog Balkana bezbednosne pretnje su sada prenete u digitalni svet i plaše se da bi njihova deca mogla biti radikalizovana na mreži.

„Na pitanje o uticaju dezinformacija, 76% građana širom regiona smatra dezinformacije novim načinom borbe, što je gotovo identična brojka od 77% onih koji lažne vesti vide kao glavni problem,“ dodala je Bregu.

RCC je osnovan 2008. godine kao naslednik Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, s ciljem olakšavanja regionalne saradnje i podrške evropskim i evroatlantskim integracijama u jugoistočnoj Evropi. / Ibna