Zapadni Balkan: Borrell poslao poruku povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma

Zapadni Balkan: Borrell poslao poruku povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell rekao je danas da EU neće biti kompletna bez Zapadnog Balkana, ali je takođe upozorio da zemlje u regionu mogu da napreduju samo „ujedinjene, ujedinjenih glava i srca u pronalaženju zajedničkog jezika“.

U televizijskom obraćanju povodom debate u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta o situaciji na Zapadnom Balkanu 25 godina posle Dejtona, rekao je da potpisivanje Dejtonskog sporazuma predstavlja važan čin za celu Evropu, koji, naglasio je, označava kraj rata u srcu Evrope, ostavljajući 100.000 ljudi mrtvih i milion prognanih.

Borrell je rekao da se 25 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma zemlje regiona odlučno kreću, svaka svojim tempom ka EU.

Pored reformskih obaveza koje su potrebne za napredak u evropskim integracijama, Borrell takođe insistira na pomirenju u regionu, za šta kaže da zahteva želju, posvećenost i razumevanje.

Naglasio je da je ovo poruka za Bosnu i Hercegovinu, ali i za celi Zapadni Balkan i Evropu.

Diplomata EU napominje da će EU nastaviti da podržava zemlje regiona na njihovom putu ka krajnjem, kako kaže, cilju članstva u EU. / ibna