Zapadni Balkan: Češka i Slovačka blokiraju zaključke o proširenju, što predstavlja poraz za Bugarsku

Zapadni Balkan: Češka i Slovačka blokiraju zaključke o proširenju, što predstavlja poraz za Bugarsku

Nemačko predsedavanje zabeležilo je još jedan neuspeh: države članice EU godinu zaključiti bez usvajanja zaključaka, što je prvi put od kada je uvedena praksa usvajanja godišnjih zaključaka o proširenju.

Češka i Slovačka izdale su danas zajedničku izjavu u kojoj izražavaju svoje neslaganje sa zaključcima predsedavajućeg EU o proširenju koje je podnelo nemačko predsedništvo, navodeći da tekst kakav trenutno sadrži neke elemente, uključujući pojam falsifikovanja istorije.

„S obzirom na ključnu ulogu ovog dokumenta i nakon pažljivog razmatranja nismo uspeli da damo saglasnost za nacrt koji je danas predstavljen na odobrenje. Tekst kakav je sada sadrži neke elemente, uključujući pojam falsifikovanja istorije, koji bi po našem mišljenju bili veoma štetni za proces proširenja i potencijalno mogli dovesti do daljih komplikacija na evropskom putu“, napominje se u izjavi.

Dodaju da ne bi dozvolili da Unija bude sudija „naše zajedničke istorije, načina na koji se identifikujemo ili jezika koji koristimo“.

„Ova pitanja pripadaju zainteresovanim stranama i mi smo ovde da ih podržimo iskustvom iz naših sopstvenih procesa.“

„Zaključci Saveta o procesu proširenja, stabilizacije i pridruživanja moraju da prenose jedinstvenu poruku EU o politici proširenja s jedne strane, kao i napretku i nedostacima zemalja kandidata i potencijalnih kandidata s druge strane. Oni imaju direktan uticaj na brojne aspekte politike i postavljaju osnovu za pristup Uniji u narednom periodu.“

Dodaje se da je glavni cilj što je pre moguće odobravanje pregovaračkog okvira.

„Verujemo, nakon dalje analize, da bi trenutni tekst mogao da zakomplikuje njegovo usvajanje. Uvereni smo da se može naći rešenje koje će udovoljiti zahtevima naših kolega bez dubokih implikacija na pristup Uniji.“

„Pored toga, duboko smo razočarani što pregovarački okviri za Severnu Makedoniju, kao ni za Albaniju, nisu odobreni“, ističu češki i slovački ministri spoljnih poslova u zajedničkoj izjavi.

Takođe su rekli da Češka i Slovačka cene napore nemačkog predsedavanja da postigne napredak u agendi proširenja i da su dve zemlje uvek bile pristalice politike proširenja u poslednjih 16 godina.

Bugarska žali zbog neočekivanog veta

Ranije je Bugarska blokirala zaključke Saveta o proširenju, koji su trebalo da budu odobreni na ministarskom sastanku 8. decembra, zbog bilateralnog spora sa Severnom Makedonijom.

Međutim, Bugarska je dala saglasnost na zaključke Saveta o proširenju tokom sastanka COREPER II održanog 16. decembra, za koji je postignut konsenzus pod nemačkim predsedavanjem, saopštilo je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Na insistiranje Bugarske, u zaključke je uključena rečenica o važnosti ugovora Republike Severne Makedonije sa Bugarskom i Grčkom i da će njihova primena dovesti do kraja svih tvrdnji zasnovanih na pogrešnom tumačenju istorije. Tokom sastanka, zaključci su jednoglasno odobreni“, napominje se u saopštenju za javnost.

Bugarska žali što su dve države članice bez objašnjenja tokom današnjeg Saveta ENVI neočekivano blokirale zaključke Saveta o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja.

„Veto na zaključke Saveta rizikuje da potkopa kredibilitet EU i sprečava Uniju da pošalje prijeko potrebne signale Zapadnom Balkanu, naime u vezi sa neophodnim reformama koje bi ambiciozne države trebalo da preduzmu“, dodaje se u saopštenju. / ibna