Zapadni Balkan: Ministri spoljnih poslova zemalja učesnica Berlinskog procesa biće održan virtuelno 9. novembra

Zapadni Balkan: Ministri spoljnih poslova zemalja učesnica Berlinskog procesa biće održan virtuelno 9. novembra

Sastanak ministara spoljnih poslova Berlinskog procesa o Zapadnom Balkanu, kojim će kopredsedavati Severna Makedonija i Bugarska, biće održan 9. novembra. Sastanak će prethoditi Samitu u Sofiji, 10. novembra, saopštilo je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

S obzirom na situaciju sa Covid-19, sastanak ministara spoljnih poslova održaće se virtuelno, a domaćin je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Internet sastankom će zajedno predsedavati ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani i njegova bugarska koleginica Ekaterina Zaharieva. Biće održana plenarna sednica tokom koje će se razgovarati o mogućnostima i izazovima sa kojima se Berlinski proces za Zapadni Balkan suočava u kontekstu mera za izgradnju poverenja i unapređenju regionalne saradnje, uključujući bolju međusobnu povezanost između pojedinaca i infrastrukture.

Fokus razgovora ministara biće na mladima i civilnom društvu na Zapadnom Balkanu.

Pored država članica Berlinskog procesa, onlajn sastanku prisustvovaće i predstavnici Evropske komisije, Saveta za regionalnu saradnju i Regionalne kancelarije za saradnju mladih u Tirani (RYCO).

Nakon telekonferencije ministara, održaće se internet-konferencija za štampu kopredsjedavajućih Osmanija i Zaharieve.

Berlinski proces predstavlja političko-diplomatsku inicijativu koju je u avgustu 2014. godine pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel.

Učesnici u procesu su zemlje zapadnog Balkana – Severna Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Srbija i Crna Gora, sa nekoliko država članica EU koje podržavaju inicijativu, između ostalih Nemačka, Francuska, Austrija, Italija, Velika Britanija Britanija, Poljska, Grčka, Hrvatska, Slovenija i Bugarska. / Ibna