Zapadni Balkan: SAD i EU imaju zajedničku viziju i ciljeve na Zapadnom Balkanu

Zapadni Balkan: SAD i EU imaju zajedničku viziju i ciljeve na Zapadnom Balkanu

Specijalni izaslanik EU za dijalog između Kosova i Srbije Miroslav Lajčak i zamenik američkog državnog sekretara Matthew Palmer učestvovali su u telekonferenciji pod nazivom „Balkanski dijalozi“, koju su organizovali Concordia, Institut Istok-Zapad (EVI) i Institut za političku izvrsnost u Beogradu ( BFPE).

Dvojica zvaničnika, jedan iz EU i jedan iz SAD, primetili su da Evropska unija i SAD nisu rivali i imaju iste ciljeve i viziju za region Zapadnog Balkana.

Palmer je naglasio da će Sjedinjene Države ostati posvećene regionu da postigne svoj krajnji cilj, normalizaciju odnosa Prištine i Beograda.

“Imamo zajedničke ciljeve i zajedničku viziju Zapadnog Balkana i partneri smo u tome”, rekao je Palmer.

Naglasio je da Sjedinjene Države i Evropska unija rade zajedno u regionu, a ne samo na pitanju Srbije i Kosova, podsetivši na sporazum u Mostaru kojim je građanima dozvoljeno da prvi put nakon mnogo godina izađu na birališta, što, kako je rekao ne bi bilo moguće bez bliske saradnje i partnerstva između Sjedinjenih Država i Evropske unije, kao i junskog sporazuma u ​​Albaniji, gde je otvorena mogućnost reforme izbornog sistema.

Palmer je napomenuo da je jedinstvo EU i SAD važno, ali i da je u prošlosti problem bio u tome što su u samoj Uniji postojali različiti glasovi, što je pokazalo da je EU podeljena.

Lajčak se sa svoje strane složio sa Palmerom da Sjedinjene Države i Evropska unija nisu rivali, ali da su uvek bili partneri i da su na Balkanu poslednje godine postignute dobre stvari zahvaljujući saradnji EU i Sjedinjenih Država.

Lajčak je rekao da nije bio ni srećan ni nesrećan što se sastanak predstavnika Beograda i Prištine nije održao u Vashingtonu 27. juna, o čemu je dodao da je čuo mnogo, od istorijskog sastanka do sastanka koji bi se odnosio samo na ekonomiju.

Lajčak je istakao da dijalog nema alternative i da nema nikoga ko veruje da je status quo dobar, ni za Beograd ni za Prištinu./ibna